„БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ У ГАСТРОНОМСКОЈ ЕПИЗОДИ: ПИКАНТНЕ ТАЈНЕ ВОЈВОТКИЊЕ ОД ВИЉУШКЕ

Почетак Петак
26.01.2024.
y 18:30

Крај Петак
26.01.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

„БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ У ГАСТРОНОМСКОЈ ЕПИЗОДИ:

ПИКАНТНЕ ТАЈНЕ ВОЈВОТКИЊЕ ОД ВИЉУШКЕ

Петак, 26.01.2024. г. у 18:30 часова

ГАЛЕРИЈА `73, Пожешка 83а, Баново брдо

Модераторка: Смиљана Попов, новинарка

Гошћа: мср Тамара Огњевић, историчарка уметности, гастрохеритолог и писац

Храна је заиста вечита прича наших живота, јер без ње не можемо. Међутим, храна је и култура, статусни симбол, стил живота, посебна дисциплина примењене уметности и важан елемент нематеријалног културног наслеђа који крије на хиљаде бескрајно занимљивих прича из којих „проговарају“ наши претходници и преци. Она нам открива веровања и навике, крцата је митовима, свеприсутна у књижевности, уметности и филму, заводи и мами са свих страна, а неретко крије и бројна значења којих нисмо свесни. Како год окренемо, она је чудесна ризница сва од мириса, укуса и тајни о којима заправо не знамо довољно.

Тим поводом смо у госте позвали утемељивачицу јединствене научне дисциплине о гастрономском наслеђу – гастрохеритологије, мср Тамару Огњевић, да заједно прошетамо кроз замамне временске ходнике, у кухиње српских средњовековних владара, за сто Романових, на доручак са револуционарима, у дозе за слатко градских госпођа и бомбоњере куртизана, међу знане и незнане актере малих и великих гастрономских драма. Успут ћемо проћаскати зашто нека јела заслужују да буду заштићена као културно наслеђе, али и због чега наша гошћа у шали каже да је заслужила титулу војвоткиње-од-виљушке.

Биографија гошће „Београда за почетнике“:

Тамара Огњевић, суоснивач и директорка Артис центра, мастер је историје уметности, менаџер у култури и писац. Специјализовала је ПР и маркетинг на Лондонској школи и члан је Међунароног комитета  за музејски ПР и маркетинг (ИЦОМ МПР) са седиштем у Паризу. Стручњак за управљање, интерпретацију и комуникацију уметности и културног наслеђа, утемељивач је интердисциплинарне, синтетичке научне методе гастрономске херитологије (скраћено: гастрохеритологија) у чијем фокусу је истраживање гастрономског наслеђа. Истраживач је при Европском институте за историју и културу хране – ИЕХЦА, са седиштем у Туру (Француска). Огњевићева је аутор више књига, стручних и научних радова из области историје уметности, културне историје, музеологије и херитологије (науке о наслеђу) међу којима и капиталног издања “Благо Србије: Културно-историјска баштина”. Аутор је и руководилац награђиваних мултидисциплинарних пројеката у области културног наслеђа (“Живети прошлост”, “Посластичарница”, “Музеј и комуникација” и др.), кустос бројних изложби, предавач и координатор различитих едукативних програма фокусираних на баштину и њене потенцијале.