Ars Musicum - Концерт Вука Станића (виолина) и Игора Дражевића (клавир)

Почетак Уторак
02.10.2018.
y 18:30

Крај Уторак
02.10.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Вук Станић (виолина) и Игор Дражевић (клавир), наступиће у Галерији `73 у уторак 2. октобра у 18:30 часова. На програму ће бити композиције Франца Шуберта, Моцарта и Пабла де Сарасате.

 Вук Станић рођен је 1994. године у Београду. Виолином  је почео да се бави са седам  година, у музичкој школи ,,Мокрањац“. Од трећег разреда средње школе је у класи професорке Невенке Татић у музичкој школи ,,Др Војислав Вучковић“, где је и дипломирао.

Похађао је мастер класове код реномираних професора и виолиниста, од којих је најзначајнији мастер клас код Романа Симовића. За време школовања учествовао је на многобројним музичким такмичењима и фестивалима. Освојио је прво место на републичком такмичењу у Нишу 2005. године,  и на републичком такмичењу у Београду  2006.  године, друго место на Фестивалу гудача 2010. године  и треће место на међународном такмичењу у Нишу 2011. године. Освојио је лауреат на музичком фестивалу у Вршцу. Наступао је у концертној сали  Београдске филхармоније, Галерије САНУ, свечаној сали  Београдског сајма, у Дому Војске, концертној сали Сава Центра и Задужбини Илије М. Коларца. Као млад виолиниста био је члан  Дечије Београдске филхармоније. Наступао је са Опером  Народног позоришта и са Уметничким ансамблом Министарства одбране ,,Станислав Бинички“. Наступао је са гудачким оркестром " Бањалучке филхармоније" у Скупштини града Београда поводом обиљежавања дана Републике Српске. Такође, наступао је са гудачким оркестром "Бањалучке филхармоније" као солиста у оквиру манифестације " Дани Српске у Србији " 2017. године у Градској кући у Суботици као и у концертној дворани Бански двора у Бањалуци поводом Новогодишњег концерта Бањалучке филхармоније. Од 2016. Године ради као професор виолине у Музичкој школи ,,Марко Тајчевић“ у Лазаревцу. Завршио је мастер студије на Факултету Музичке Уметности у Београду, у класи професорке Јасне Максимовић Веселинов и тренутно се налази на специјалистичким студијама у класи професорке Јасне Максимовић Веселинов.

Игор Дражевић (1989) рођен је у Лозници. Музичко образовање започиње у ОМШ ,,Вук Караџић” у Лозници у класи проф. Бојане Никић. Средњу музичку школу ,,Михајло Вукдраговић” у Шапцу je завршио у класи проф. Драгомира Братића. Основне и мастер студије је завршио на Факулету музичке уметности у Београду у класи проф. Дубравке Јовичић. Тренутно је на завршној години докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду, одсек клавир, у класи проф. Александра Шандорова. Усавршавао се код истакнутих професора клавира: Светлане Богино, Владимира Угаркова, Александра Сердара, Невене Поповић, Јокут Михајловић, Арбо Валдме, Александре Романић, Наталије Трул и Сиавуша Гаџијева. На пијанистичким такмичењима освојио је бројне награде, од којих се посебно истичу прве награде: Републичко такмичење 2007. године, ,,Михаило Вукдраговић” Шабац 2006. и 2007. године,  ,,Даворин Јенко” Београд 2006. године, Тргу Жиу Румунија 2006. године. На пијанистичком такмичењу ,,Исидор Бајић” Нови Сад 2014. године проглашен за најбољег домаћег такмичара. Солистичке концерте је изводио широм земље и у иностранству (Италија, Немачка, Холандија, Румунија, Словенија, Босна и Херцеговина).  Поред солистичких концерата, наступа и као камерни музичар. Члан је ансамбла ,,Београдски трио” од 2015. године. Поред извођења композиција традиционалне музичке литературе, афинитет према композицијама савременог музичког стваралаштва, посебно оним насталим у Србији, не изостаје. Учествовао је на фестивалима савремене музике као што су ,,ReConstruction” (2017), ,,КоМА” (2017). Са члановима ансамбла ,,Београдски трио” присутни су у пројектима (Рострум+), као и стални сарадници на извођењу студентских испитних радова из композиције. Као солиста и као камерни музичар ради на промовисању у очувању музичког стваралаштва домаћих аутора широм Србије и у иностранству.