"ARS MUSICUM": ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ОЗБИЉНЕ МУЗИКЕ ЗА УДРУЖЕЊЕ ЗА ПОМОЋ ОСОБАМА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ “ЖИВИМО ЗАЈЕДНО

Почетак Понедељак
03.06.2024.
y 18:30

Крај Понедељак
03.06.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ОЗБИЉНЕ МУЗИКЕ
ЗА
УДРУЖЕЊЕ ЗА ПОМОЋ ОСОБАМА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИМ СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ “ЖИВИМО ЗАЈЕДНО”

Понедељак, 3. јун у 18:30 ч.

Галерија ’73 Пожешка 83 а, Баново брдо

Наступају:

Оливера Милојевић Чавић, сопран

Андријана Филиповић, сопран

Невена Лепојевић, сопран

Клавирска сарадница: Христина Антић

ГОСТИ:

ХОР корисника Удружења “Живимо заједно”, који ће извести нумере из Инклузивне опере “Часовничар”, Ђорђа Козића.

На програм ће се наћи арије из опера: А. Скарлатија, Ђ. Б. Перголезија, В. А. Моцарта, Ш. Гуноа, Ђ. Вердија, Ђ. Пучинија, П. Маскањија, И. Бајића, Ђ. Козића.

Удружење за помоћ особама са интелектуалним сметњама у развоју „Живимо заједно” основано је пре више од две деценије као одговор на потребе деце са тежим сметњама у развоју, са циљем да се обезбеди њихов квалитетнији живот. Данас, активности удружења обухватају дневни, едукативни, радни и инфо-центар, као и бројне радионице и сервисе. Реализују се програми подршке родитељима, програми тренинга за самосталан живот, уз пружање подршке свим корисницима у свакодневном животу.

Инклузивна опера “Часовничар”, проф. др.Ђорђа Козића је настала крајем 2017. године са идејом да је изводимо по многим градовима што би била прилика да и у другим местима укључимо ометене у развоју, али и да подстакнемо остале ствараоце да компонују за такве особе. Аутор опера је своју инспирацију пронашао у догађају од пре једног века, који представља сусрет познатих научника, Алберта Ајнштајна и Јохана Вајса, приликом ког је Вајс представио један већ наизглед реализован патент – часовник. Ипак, несвакидашњост овог часовника за Вајса је у томе што је он умео да осети душевно стање свог корисника.

Биографије уметница:

Оливера Милојевић Чавић је почела да школује глас у МШ “Мокрањац” у Београду. Основне и Мастер студије соло певања је завршила на “Факултету за музику и театар” у Темишвару (Румунија), у класи проф. Ане Стан Слусар. Похађала је бројне мајсторске курсеве код оперских уметника, као што су: Ђузепе Морино, Аура Тваровска, Силвиа Мунтеану, Лилиа Илиева, Катарина Јовановић  и др. Била је хонорарна чланица Банатске филхармоније из Темишвара, са којом је наступала као хористкиња на бројним вокално-симфонијски концертима. Учествовала је више пута у културним догађајима у организацији Радио Телевизије Војводина. Сарађивала је са бројним уметницима из Србије и иностранства. Наступала је концертно у Србији и многим другим европским државама. Од 2018. године води певачку групу “У име љубави”. Водитељка је певачких радионица за децу, младе и одрасле. Од почетка ове школске године, 2023/ 2024. ради као наставница соло певања у ОМШ “Петар Стојановић” у Убу. Дуги низ година сарађује са више удружења која раде са децом, младима, особама са сметњама у развоју и сл, на пројектима у вези са образовањем икултуром.

Андријана Филиповић је своје музичко образовање започела у МШ “Мокрањац” у Београду, где је  завршила два одсека: Одсек за Музичку теорију и Одсек за соло певање. Потом на “Факултету  музичке уметности” у Београду уписује и успешно завршава Основне и Мастер студије Опште музичке педагогије. На истом факултету, због  урођеног оштећења вида, није била примљена на Одсек за соло певање. Свој глас је усавршавала са Наташом Јовић Тривић, а потом са Невеном Лепојевић у њеној школи певања “Белканто”. Остварила је наступе као вокална интерпретаторка на бројним концертима. Освојила је  3. и 2. награда на Републичком такмичењу соло певача, 2005. и 2007. године у Београду. Учествовала је  у емисији "Ја имам таленат" 2012. године. На инклузивном фестивалу у Скопљу "Игре без маске, позориште без дискриминације" 2017.године освојила је Награду за најбољу женску улогу у Инклузивној опери “Часовничар”, аутора Ђорђе Козића, дугогодишњи сарадник “Удружења за помоћ особама са сметњама у интелектуалном развоју  Живимо заједно”. 2021. године је учествовала на онлајн такмичењу соло певача Константин велики, које се одржавало у Нишу. Активна је хористкиња хора при цркви “Светог Вазнесења Господњег” у Жаркову и солисткиња у хору “Српског лекарског друштва”. Бави се компоновањем. Има искуства у раду као професор солфеђа, хармоније и теорије музике, и као професор музичке културе.

Невена Лепојевић је рођена у Крагујевцу, где је на Филолошко-уметничком факултету завршила Основне и Мастер студије соло певања, у класи проф. Радмиле Бакочевић. Током студија је освајала награде на такмичењим у Србији и наступила у опери “На уранку”, С. Биничког и у улози Елизете у опери “Тајни Брак”, Доменика Чимарозе . Даље усавршавање је наставила код Александра Маневског, првака Београдске опере. У Народној библиотеци „Вук Караџић” у Крагујевцу и у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије је одржала више концерата. 2018. и 2020. године је изводила ауторске арије пијанисткиње и композиторке Далиде Грмуше (сала Ректората Универзитета Крагујевац и Универзитетска галерија у Крагујевцу). Са ансамблом “Ехо Одисеја” из Београда је наступала у Културном центру Чукарица. 2016. године у Лугану (Швајцарска) је похађала мајсторски курс код Лућиане Сера. Солистички је наступила 2019. у Галерији Општине Врачар, затим 2020. године у Центру за културу „Влада Дивљан” Београд. У Крагујевцу је основала приватну школу певања “Belcanto”.

Христина Антић је рођена у Београду. Клавир почиње да учи у МШ “Корнелије Станковић” у Београду, у класи Иване Јасић, уписује и одсек за оргуље, код проф. Маје Смиљанић Радић. Основне и Мастер студије је завршила на Полиинструменталној катедри / одсеку за оргуље на Факултету музичке уметности у Београду, код проф. Маје Смиљанић Радић. Захваљујући својим редовним концертирањем током студија, 2013.године одлази на фестивал барокне музике у Гмундену, похађа курсеве код Алине Зилберајх и Џеремија Џозефа. Након завршеног курса, остварује успешне концерте барокне музике на старим инструментима заједно са певачима. Такође, након тога остварује дугогодишњу сарадњу са “Опероса фестивалом” где као континуо сарадник и корепетитор, ради на пројекту барокних опера “Служавка господарица” Перголезија и Паизијелија. Од 2017.године је стално запослена као клавирски сарадник – корепетитор у музичкој школи “Јосиф Маринковић” из Вршца, где активно сарађује са одсеком за соло певање у класама Љубомира Поповића И Драгане Поповић.