Ана Стојковић и Јана Стојановић: НООСФЕРА

Почетак Четвртак
10.08.2023.
y 19:00

Крај Уторак
22.08.2023.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

"Данас се често поставља питање друштвеног притиска и индивидуалности. Живети сада, у периоду антропоцена, када је човек и његов утицај на средину у фокусу, заправо је тежак задатак. Правити компромисе, модификовати себе и простор који нас непосредно окружује, бити флексибилан, бити продуктиван - су императиви. Треба живети кроз борбу између реалности и сопствених жеља.
Управо ту, у раскораку између задатака и потреба, настаје простор који нуди нове могућности. Из тог ненастањеног пејзажа пуног потенцијала извиру радови Јане Стојановић и Ане Стојковић.
Кроз процес интимног стварања сопствених предела, измештених из свакодневице, две младе уметнице комуницирају не само са публиком, вец и узајамно. Дијалог је конструктиван-облици који настају као резултат су симболични - говоре о протоку времена и потреби да се успори и врати себи. Било да радови граде специфицно уточиште или упозорење од света, дају нову димензију која нам помаже да дешифрујемо физички универзум.Иако су представе изместене из реалности, оне свакако настају под њеним утицајем. Предели у којима време стоји, приказују ткрхкост генерација подвргнутих друштвеној хиперпродукцији".      

                                                   Наташа Кокић

Ана Стојковић, рођена у Београду 1993. Године. На Факултету ликовних уметности у Београду завршава основне академске студије 2020. и мастер студије 2022. године, у класи професора Добрице Бисенића, на одсеку сликарства. Тренутно је на првој години докторских студија на матичном факултету, где има звање истраживача и ради као сарадница у настави.
До сада је остварила две самосталне изложбе под називом “Пре употребе пажљиво прочитајте упутство”, у Београду у “БЛОК Галерији” и у “Малом ликовном салону” КЦНС у Новом Саду, 2022. године, као и једну заједничку изложбу са Тамаром Крстић и Ањом Челебић у уметничкој галерији “Полет” у Београду 2019. године.

Јана Стојановић рођена је у 1998. у Београду, Србији. Завршила је Школу за дизајн, смер ликовни техничар 2017. године. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду 2021. на сликарском одсеку, у класи професора Зорана Димовског. Добитник је награде за сликарску студију 2019, као и за рад у техници мозаика 2021. године. Мастер студије завршава 2022. и уписује докторске студије на истом факултету у класи проф.Добрице Бисенића. У току студија стипендирана је од стране државе Србије, града Београда, као и “Доситеја” стипендије. Тренутно прима стипендију Министарства просвете, науке и технолошког развоја уз рад при Факултету ликовних уметности у Београду, у оквиру НИО - младих истраживача.