Трибина "Београд за почетнике: ” ГЛОГИ" Како је живео, волео и плакао Небојша Глоговац…

Почетак Петак
24.12.2021.
y 18:30

Крај Петак
24.12.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

ТРИБИНА “БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ”
ГЛОГИ
Како је живео, волео и плакао Небојша Глоговац…
Гост: Александар Ђуричић, новинар и писац књиге „Глоги“
Модераторка и ауторка трибине: Смиљана Попов, новинарка, ауторка научно-популарног серијала “Београд за почетнике”
Петак, 24.12.2021. у 18.30х
Галерија 73, Пожешка 83а, Баново Брдо

Зашто је одбио Анђелину Џоли, а прихватио да буде Дража Михаиловић, шта му је значила “Црвена Звезда” и које су га страсти, поред мотора, тавли и кувања, још опседале…
На последњој трибини “Београд за почетнике” у овој години у “Галерији 73”, чућемо шта су о највољенијем српском глумцу испричали новинару и писцу Александру Ђуричићу Глоговчеви пријатељи и колеге: Војин Ћетковић, Наташа Нинковић, Аница Добра, Жарко Лаушевић, Раде Шербеџија, Никола Ђуричко, Вида Огњеновић, Никола Пејаковић, Паоло Мађели, Јагош Марковић, Александар Поповски, али и жене с којима се волео, кумови, пријатељи, људи који су били са њим када није био на сцени, када се саплитао о сопствени таленат и када му је требало снаге да се попне на глумачки трон. С којег никада није сишао.
Сведочења најближих откривају непознате детаље из живота великана: како је као момак радио у продавници музичких уређаја, шта му се све дешавало док је стопирао од Панчева до Београда, зашто му се на пријемном испиту на Академији драмских уметности тресла нога и како су све велике улоге и највећи редитељи после тога тражили и јурили баш њега. Све то је сакупио у својој књизи “Глоги” Александар Ђуричић. 
Чућемо први пут објављене песме које је Глоговац писао за своју душу. У најлепшем маниру сударају се исповести младих глумаца који су га доживљавали као ћалета и бардова југословенске сцене који никада не могу да забораве тренутке проведене са њим, и на сцени и у кафани. Судар генерација, које је само Глоги умео да обједини. О инспирацији и радовању свакодневним тренуцима, али и о моментима када му је живот доделио улогу да се суочи са смрћу, пише Ђуричић и приповеда на трибини “Глоги: Како је живео, волео и плакао Небојша Глоговац…” посвећеној непрежаљеном српском глумцу. 

Улаз је слободан, уз поштовање свих епидемиолошких мера. 

О госту трибине, Александру Ђуричићу: 
Александар Ђуричић, новинар и писац, својим књижевним првенцем „После фајронта“ (романисирана биографија Павла Вуисића) узбуркао је духове на књижевној сцени бивше Југославије, интригирајући хумором, искреношћу и непоновљим епизодама из наше кинематографије.
За своју другу књигу „Чуваркуће, удовице писаца“ 2018. године добио је награду „Дејан Медаковић, за дуго сећање“, која се додељује за мемоарску прозу. Ово потресно штиво публика је дочекала са усхићењем, а у многим критикама Ђуричићево дело је окарактерисано као свеска живости, езотерије и приватности, која открива далеко више, а свакако убедљивије од свих социолошких и културолошких студија.
Трећа књига „ Тајне славних Срба“ , богато илустрована цртежима Андреја Јосифовског Пијанисте, објављена је 2019.године и представља збирку прича о највећим српским уметницима од средине XИX века па до данашњих дана.
Ђуричић је аутор неколико награђених прича.
Највећи писци одувек су говорили да умеће писања није умеће измишљања или пуког ређања речи, већ умеће  гледања и слушања света око себе. Гледајући, слушајући и постављајући права питања, Александар Ђуричић  је сазнао много тога – о живима, о мртвима, и о бесмртнима о чему јесте и реч у књизи „Глоги“.
О модераторки и ауторки трибине: 
Модераторка и ауторка online дивана: Смиљана Попов, новинарка, ауторка научно-популарног серијала “Београд за почетнике”, прве тв емисије у Србији која је „ушла“ у просветни систем. По препоруци Секретаријата за образовање од 2016. године емисија се гледа у београдским основним и средњим школама као помоћно наставно средство, јер на комуникативан, забаван, а научно релевантан начин популарише националну културну и историјску баштину, као део много шире, евопске културне баштине.