Самостална изложба: Мехмед Слезовић - Медитације на Сени

Почетак Четвртак
24.08.2017.
y 19:00

Крај Уторак
05.09.2017.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Мехмед Слезовић (1960, Нови Пазар), завршио је Факултет ликовних уметности у Београду 1985. године у класи проф. Раденка Мишевића. Постдипломске студије сликарства завршио код проф. Моме Антоновића, на истој школи 1987. год, а потом и постдипломске студије графике код проф. Емира Драгуља, 1990. године. Докторирао из области теорије уметности на теми ,,У метнички цртеж у савременој пракси и теорији". Ради као слободни уметник од 1990. до 2007 год. Од 2008. запослен као професор сликања и цртања на Департману за уметност, Универзитета у Новом Пазару. Члан УЛУС-а и Графичког колектива Београдског круга од од 1987. год, а Међународног удржења Краковског тријенала од 1997. У периоду од 1985 до 2016. год излагао самостално преко 60 пута у земљи и иностранству, и преко 400 пута колективно на разним бијеналима и тријеналима графике, цртежа, малих форми и друго. Његови радови налазе се у музејским збиркама /Токио, Краков, Кремона, Катанија,.../ као и бројним збиркама. Добитник је већег броја домаћих и међународних награда (Gran prix Франтишек Купка 2006 - Праг, James Haim Pinto, за портрет, Тузла 2006, Медаља на другом Медитеранском бијеналу, Атина и друго).

У Галерији ’73 представиће цртеже из циклуса “Медитације на Сени” који су настали током уметниковог боравка у Паризу, у периоду од 2012. године до данас. О Слезовићевом богатом опусу, истраживачком сензибилитету и светраности коју демонстрира кроз бављење графиком, сликом, цртежом и теоријом уметности, Оливера Вукотић, ауторка текста за каталог, између осталог је истакла: „Цртеж је један од ликовних модуса у којима Слезовић испољава креативни нерв. У основи његовог целокупног опуса је фигурација као језички систем и цртежи из циклуса “Медитације на Сени” задржавају ову премису али испољавају и тенденцију ка беспредметним садржајима. Идејну окосницу раније насталих цртежа, као и рецентних радова посвећених граду светлости, чине слике из живота, призори који су доживљени и кроз уметнички чин овековечени. Ако се зна да је цртеж дисцплина која преноси чаролију тренутка задржавајући дах непосредноси и директног надахнућа, онда је јасно зашто аутор поједине теме опсервира у овој изражајној форми.
Слезовић дубоко проживљава своју уметности и зато је изабрана проблематика увек емотивно блиска аутору али исто тако и ликовно интригатна као садржај који он перципира на више нивоа. У том светлу треба посматрати и пастеле из циклуса “Медитације на Сени” који су настали током уметниковог боравка у Паризу.“

Изложба ће бити отворена до 5. септембра 2017. године.

Преузмите каталог