Изложба слика новосадског уметника Владе Ранчића у Галерији `73

Почетак Четвртак
07.09.2017.
y 19:00

Крај Уторак
19.09.2017.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У Галерији ’73 у четвртак, 7. септембра 2017. године у 19:00 часова, биће отворена изложба слика Владе Ранчића, под називом „MYCROSTRUCTURE“.

Владо Ранчић дипломирао је сликарство 1986. године на Академији уметности у Новом Саду , у класи професора Јована Ракиџића. Постдипломске студије завршио је 1996. године на истој академији. Члан је УЛУС-а од 1987. УЛУВ-а од 1988. и уметничке групе ,,ЕМИСАО". Излагао је на више од две стотине самосталних изложби у земљи и иностранству а групно излаже од 1982. године. Добитник је бројних награда и признања за свој рад. Од 1991. године запослен је на Академији уметности у Новом Саду , где је и редовни професор од 2006. године.

У Галерији '73 изложиће слике средњег и већег формата, рађене у периоду од 2010. до 2016. године, комбинованих техника (уљe на платну, асамблажа, деколажа и декупажа).
Поједине слике – радови третирани су биолошко-хемијским процесима. Подлоге су сачињене од различитог материјала (платно, полиестер, дрво итд). Слике припадају циклусу: PPA (пурпенарт), MYCOTECTURE и MYCROSTRUCTURE (Микробиолошке
структуре), комбиноване технике на различитим микробиолошким активним подлогама. О Ранчићевом раду Сава Степанов, аутор текста за каталог, између осталог је истакао: „Владо Ранчић већ годинама, тихо и посвећенички, континуирано и доследно развија своју уметност која је посвећена истраживању властитих и општих искустава о свету и времену у коме живимо. Чудесним ансамблажним конструкцијама, овај уметник успоставља занимљиве и богате пластичке ситуације које уверљиво реконструишу стварне ситуације.

Ранчић настоји да својим сликама предочи призоре који нам омогућују да концизније и схватимо уметниково поимање света и времена у коме живимо. На један специфичан начин Ранчић, пре свега захваљујући употребљеним стварним предметима и материјалима, у својим комбинованим сликама успоставља ону толико жељену формулу савремене уметности: живот = уметност. Ранчићева остварења су у садржинском смислу изузетно богата. Колажне деконструкције нуде сцене и мотиве који се баве не само уметниковим личним, већ и некаквим општим визурама. Налепљене фотографије, ствари из свакодневне употребе, дефункционализовани предмети пронађени на бувљој пијаци или на некаквом отпаду, археолошки пронађене кости и слично – све је то инкорпорирано у његове ансамблажне творевине. Стога ове Ранчићеве слике / ансамблажи делују узбудљиво и потресно, јер хотимично, директно, чак и грубо - подсећају на човекову фрагилност и пролазност. Тај утисак се појачава адекватним ликовно - визуелним начином презентовања: Ранчић своје радове „обавија" некаквом чудесном скрамом „умрлог"; материјала заустављеног у процесу пролазности и старења; а тим и таквим формалним склоповима уметник намеће својеврсну монохромијску тамнину чије је порекло тешко утврдити - јер не потиче увек од боје, него од сасвим неуобичајено одабраних и употребљених - несликарских материја, често осетљивих на додир јер су органског карактера и у стању су неког тихог распадања...“.

Изложба ће бити отворена до 19. септембра 2017. године.