Изложба фотографија : "Собе са погледом" Вера Миљковић / Ричард Тушман

Почетак Четвртак
11.04.2019.
y 19:00

Крај Уторак
23.04.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Вера Миљковић рођена је у Београду. 1998 започела је студије на Umprum akademiji у Прагу а дипломирала на Parsons School of Design у Њујорку 2003. 

Ричард Тушман је рођен 1956. године у Њујорку. Дипломирао је на Мичигенском универзитету 1978.  Деведесетих година је развио стил који комбинује његове интересе за фотографију, сликарство и инсталацију. Излагао је широм Америке освојивши многе престижне награде и признања, укључујући златну медаљу Prix de la Photographie Paris, као и Critical Mass top 50.

Собе са погледом представљају избор 12-14 фотографија двоје уметника. Фотографије Ричарда Тушмана су из серије “Хопер Медитације” инспирисане делима Едварда Хопера, док су радови Вере Миљковић из серије “Ни тамо, ни овде”, прикази девојке која је као у полусну, заглављена између два света. Њени радови су својеврсни документовани перформанси у простору, у коме субјекат живи начином на који тај простор сугерише. Док Вера трага за специфичним локацијама за своје сцене, користећи себе као модел, Ричард комбинује минијатурне диораме и фотографије модела у природној величини, од којих потом ствара беспрекорне дигиталне колаже. Ликови у његовим сликама су дословно измештени из простора, фотографисани независно на неутралној позадини, и онда накнадно враћени у тај простор путем дигиталне манипулације. Оно што ово двоје стваралаца додатно повезује је улога осветљења. Драматично светло појачава емотивне конотације. Ликови у причама Ричарда и Вере су на граници измедју сањарења и отуђења, жудње и резигнације.