Дани европке баштине: Мултимедијална изложба „Путевима прошлости“

Почетак Четвртак
21.09.2017.
y 19:00

Крај Субота
30.09.2017.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Галерија `73, Центар за урбани развој и Urbex Србија, организују мултимедијалну изложбу о заборављеном и тајанственом свету лагума, тунела, тајних војних база, бункера насталих током бурне историје Чукарице.

Изложба се састоји од фотографија подземља Чукарице насталих у оквиру истраживачког пројекта UNDERГРАД , пројекције кратког филма "Потрага се наставља" и виртуелне туре кроз античку гробницу. Изложба ће бити употпуњена и серијом цртаних илустрација из различитих периода историје Београда које су повезане са подземљем: богиња Хеката и њен храм у Београду, архитекту великог бунара, подрума у којима се кршила забрана алкохола, тренутак открића античке гробнице и злочиначки нацистички план за борбе у подземљу.

Први пут ће бити приказане и фотографије и снимци истраживања простора урађени 360° камером – најновији технолошки тренд у свету визуелних комуникација. Инсталација ће бити постављена у простору, тако да ће посетиоци изложбе, уз помоћ рачунара, моћи да померају у различитим правцима слику која би се емитовала на екрану. Током изложбе ће бити реализоване и организоване посете за средњошколце. Предавања које ће који ће младе подстаћи на размишљање и инспирисати за истраживање прошлости одржаће искусни археолози и антрополози…

Пројекат "UNDERГРАД" је посвећен истраживању и промовисању подземног Београда и већ неколико година га спроводе Центар за урбани развој и Urbex Србија кроз сарадњу тима археолога, антрополога, историчара, архитеката и визуелних уметника. Пројекат је добитник награде града Београда као један од најбољих пројеката престонице и подршку у оквиру програма Цеград.