Божидар Божа Бабић: Изложба скулптура

Почетак Четвртак
14.03.2019.
y 19:00

Крај Уторак
26.03.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Божидар Божа Бабић је рођен 1939.  у Београду. Правни факултет је завршио 1965, а Академију ликовних уметности 1967 - Вајарски одсек у класи професора Јована Кратохвила. Од 1968.  је члан УЛУС – а. Учесник је бројних колонија и студијских путовања ( Бугарска, Француска, Аустрија ).

Радови на изложби у Галерији `73 чине пресек његовог стваралаштва и обухватају како старија тако и нова дела. То су скулпутуре у форми асамблажа, састављене углавном од “тешког материјала”, вареног гвожђа туча, челика бакра итд. Оне обнављајући уоптребу расходованог метала и/или предмета откривају његову другу природу у уметничком поступку.  Два су упоришта важна: Дишанова идеја редимејда, односно визуелна феноменологија нађеног предмета,  као и поетизовање тема које на досетљив начин проистичу из фундуса хуманистичког образовања.

Бабић је досад имао двадесетак самосталних а учествовао је и на бројним колективним изложбама, како код нас тако и у свету. Од значајних награда добитник је Повеље Ивана Табаковића коју додељује САНУ, док је за изузетан допринос у националној култури добитник Националне пензије. Осим вајарством бави се есејистиком, поезијом, глумом, пантомимом и музиком. Аутор је и извођач бројних перформанса: “Лепотица и звер” и “Приче из Бечке шуме – Атеље 212,”Госпођа са буљавим очима” – Ђуро Салај, “Ново доба” – Београдско драмско позориште, “Симпозијум комуникације са људима” – Старо сајмиште, “Лигенштул за радну доколицу” – Удружење драмских уметника Београд итд.