Вече српско – алжирског пријатељства у Галерији 73

Галерија ’73 у сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира, у среду, 15. јануара 2020. године, организовала је свечано отварање изложбе слика алжирских сликара млађе генерације, Саида Рахманија, професора и његових колега Мустафе Аиша и Моктара Гарадија, који су своје сликарство представили београдској публици.

Сликари су завршили Академију ликовних уметности, а посетиоци су имали прилику да се упознају са ликовним стваралаштвом уметника, насталом у последњих неколико година. Куриозитет је што је ово прилика да се виде радови аутора Рахмани Саида, који су излагани на последњем Бијеналу у Тунису, организованом у новембру 2019. године.

Изложбу је отворио амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, који је поздрављајући многобројну публику захвалио Мирели Пудар, директорки Галерије ’73 на гостопримству, и Марку Јелићу, председнику Друштва пријатеља Алжира, који су омогућили да се алжирски сликари и њихово модерно сликарство представе београдској публици.

У другом делу вечери представљено је друго по реду издање књиге „Алжирска хроника“, Србољуба Манојловића, о којој је говорио сам аутор, дугогодишњи дописник новинске агенције Танјуг из пријатељског Алжира. „Алжирска хроника“ је збирка одабраних дописничких текстова, записа и путописа, новинара и публицисте, који је, током осам година, извештавао југословенску јавност о многобројним политичким, друштвеним, културним и другим догађајима.

Догађају је присуствовао Петар Мандић, помоћник председника ГО Чукарица, као и  многобројни представници дипломатског кора амбасада Либије, Туниса, Кувајта, Палестине, Гвинеје, Алжира и Уједињених Арапских Емирата.