Уметничка збирка Галерије `73 на изложби у Словачкој

У галерији Pistoriho Palace у Братислави, недавно је завршена изложба радова из уметничке збирке Галерије `73. То је већ друго представаљање српских уметника у Братислави, овог пута заједно са радовима чувене породице Књазовиц, чији један од чланова, Јан Књазовиц, зачетник наивне и маргиналне уметности у Србији.

Колекција Галерије `73 је брижљиво формирана дуги низ година. Овогодишњом изложбом у Словачкој, публика је могла да се упозна са радовима више  српских уметника  којима је Галерија `73 организовала изложбе. За изложбу у Словачкој направљен је избор радова 22 уметника свих генерација, који се представљају тематски различитим радовима и стиловима, али који представљају тренутни пресек српске ликовне сцене. Породица Књазовиц – Јан, Ана и Наташа, три су генерације једне уметничке породице који на својим сликама неуморно бележе архетипско сећање на Словачку из које су њихови преци давно дошли на простор Баната, са изобиљем мотива расутих по пољима на којима сељаци неуморно и живо раде, тако стварајући потпуно посебну иконографију обогаћену нестварним колоритом. 

Реакције словачке публике су одличне, посебно што се на овај начин јачају међукултуралне везе, сарадња која има и неке друге позитвне аспекте, посебно када је у питању повезивање наших и уметника из Словачке. Подсетимо, да су  у току прошле и ове године у простору Галерије 73 организовани Дани словачке културе, у којима су представљени словачки уметници, писци и песници где је београдска публика имала прилику да се упозна са словачком културном сценом.

На изложби у Братислави, представљени су радови: Александра Радоша, Александре Ракоњац, Божидара Бабића, Вере Миљковић, Драгољуба Варајића, Ђурђе Сивачки, Жељка Виторовића, Ирине Черњавски Шантрић, Јована И. Ракиџића, Љиљане Бурсаћ, Љиљане Стојановић, Марије Каписоде, Матије Рајковића, Миле Гвардиол, Милице Којчић, Миљана Стевановића, Мирјане Маодуш, Невене Дидовић, Немање Мате Ђорђевића, Ратка Вулановића, Саве Рупића и Сузана Вуловић.

Изложбу је свечано отворио Конзул амбасаде Републике Србије у Словачкој г. Драган Стојовић, који је нарочито истакао значај оваквих културних дешавања када је у питању јачање  дипломатских односа Србије и Словачке, добрих пријатељских односа српског и словачког народа. Изложба је реализована уз снажну подршку Министарства културе Републике Србије, Секретаријата за културу Града Београда, Градске општине Чукарица и Амбасаде Србије у Словачкој.