У Галерији `73 отворена изложба слика чувене породице Поленов

У четвртак, 11. октобра, у Галерији `73 је отворена изложба слика чувене руске породице Поленов, коју чине три сегмента: радови Василија Поленова (1844-1927), његове мајке Марије Поленове и сегмент посвећен Музеју Поленових у Москви.

Василиј Поленов учесник је новог уметничког правца «Передвижники» у сликарству Русије, који даје могућност да кроз покретне – «передвижне» изложбе, уметност сигне и до малог, обичног човека. Теме у сликарству су нове: сељак, који обавља земљорадничке послове у свом народном оделу. Мајстор пезажа, први изводи сликаре из загушљивих атељеа у природу. Велики добротвор и мецена – препознаје младе, талентоване сликаре. Његов дом, постаје дом многима и отуда и део изложбе који се зове «Василије Поленов и савременици».

Изложбу је свечано отворио гдин Василиј Галактионов Владимирович, заменик директора Руског дома у Београду, који је истакао своје задовољство што се и на овај начин јача српско – руско пријтељство, кроз организацију овако значајних културних дешавања, промоцију културе Русије и значајних руских стваралаца. У пропратном програму изложбе учествовали су ученици ОШ „Уједиљене нације“, који су извели неколико руских народних песама и свечано извели плесну тачку уз нумеру „Каљинка“ .

Изложба бити отворена до 16. октобра 2018. г.