Трибина посвећена песничким народима Србима и Словацима

У Галерији ’73 одржана је новембарска трибина „Реч у времену“ чији су гости били најзначајнији словачки песници средње генерације у Србији: Мартин Пребуђила и Ладислав Чањи. Специјални гост био је Владимир Валентик, директор Словачког издавачког центра из Бачког Петровца. 

Мартин Пребуђила и Ладислав Чањи представили су своју књигу „Антологија словачке поезије у Србији“ (друга половина двадесетог и почетак двадесет првог века), која садржи песме двадесет шест словачких песника. Издавање књига, преводи и изложбе, како су истакли, представљају мостове сарадње између Братиславе и Београда. Према речима Мирела Пудар, директорке Галерије `73, ти мостови  културне сарадње ће бити настављени и изложбом Колекције Галерије `73 и радова породице Књазовиц из Ковачице, која ће почетком децембра бити свечано отворена у Братислави.

Ладислав Чањи се на почетку свог обраћања осврнуо на историју насељавања Словака у Војводини. Он је објавио 7 збрики песама до сада и једну књигу која је преведена на српски језик – „Ни пепео ти неће замести траг“. Истакао је да његовом поезијом доминира осећање са краја 20. века које није баш оптимистично. 
Мартин Пребуђила дотакао се и стваралаштва великана Матије Бећковића и рецитовао је песме на словачком и српском језику.

У Бачком Петровцу је 11. јануара 1920. године основана прва издавачка кућа код Словака у Србији. Тим поводом Владимир Валентик је указао на један значајан јубилеј који се ближи а то је 100 година од континуиране и организоване издавачке делатности Словака у Србији. Валнетик је такође подсетио да и дан-данас излази часопис на словачком језику „Нови живот“ и похвалио је информативни недељник „Глас народа“ из Новог Сада чији је први број изашао давне 1944. године. Споменуо је и манифестацију која се одржава од прошле године под називом „Српско-словачко песничко коло“, на којој су учествовала по четири српска и словачка песника.
У програму је учествовао и  писац Драган Јовановић Данилов, који је  говорио о „Антологији словачке поезије у Србији“ и рецитовао песму „Баке“.