„Сутјеска“ Миодрага Живковића у Галерији 73

У четвртак, 6. јуна 2019. г. у Галерији `73 отворена је мултимедијална изложба „С У Т Ј Е С К А“ аутора проф. Миодрага Живковића. Изложбу чини двадесетак фотографија већег формата које сведоче о настанку овог велелепног споменика, дела националне, а од скора и светске културне баштине. Наиме, макета „Сутјеске“ недавно је била представљена светској јавности на изложби у Музеју савремене уметности у Њујорку, МОМА. 

„Изложба СУТЈЕСКА је за Галерију `73 веома значајан догађај, јер имамо част да премијерно видимо и сагледамо један историјски важан тренутак. Иако припадамо генерацијама које су кроз историју доста сазнавали о самој бици на Сутјесци о њеном историјском значају, мало је било података о томе како је грађен овај засигурно један од  највећих архитектонских подухвата који симболизује   подвиг продора и победе“, речи су Миреле Пудар, директорке Галерије `73, у чијем простору је ова макета премијерно изложена београдској публици. 

Миодраг Живковић је академски вајар, један од оснивача, професор и декан Факултета примењених уметности, аутор бројних скулптутра у простору и архитектури широм света.

За време отварања изложбе премијерно је приказан инсерт из документарног филма "Уметност сећања" аутора Др Јелене Раденовић, који сведочи о историјском али и уметничком контексту у ком је овај споменик грађен.
 О Живковићевом блиставом уметничком раду, са посебним освртом на  значај уметничког контекста споменика „Сутјеска“, говорио је Ђорђе Кадијевић, историчар уметности и ликовни критичар, који је и свечано отворио ову изложбу.

У току трајања изложбе предвиђене су дискусије и радни панели на тему "Меморијална уметност" и "Уметност у просторима природе и архитектури". Јавности ће се обраћати познати уметници, скулптори, историчари уметности, професори универзитета, књижевници и друге јавне и компетентне личности.

Изложба ће трајати до 25. јуна 2019. г.