Скулптуре од камена хрватског вајара Петра Хрануелија

Изложба скулптура хрватског вајара Петра Хрануелија,  отворена je у четвртак 14. јануара.

Поставку чине двадесет и три скулптуре у камену, a rеч је о својеврсној ретроспективи и осврту на неколико циклуса, са темама и мотивима, којима се аутор бавио последње три године. Већина  изложених радова настали су у селу Тамњаница, на југоистоку Србије.

Скулптуре су реализоване у камену, за који је аутор нераскидиво везан својим пореклом. Познат по томе да везу са поднебљем остварује кроз одабир камена, по први пут Хрануелли је радио у камену из Сићевачке клисуре. Осим камена из Сићева, велики број радова је реализован у чувеном мермеру из Прилепа у којем се Петар већ годинама мајсторски вешто изражава, како у малим, тако и у монументалним форматима. Као уметник и скулптор Хрануелли се формирао на острву Брач, а специфичан однос који од детињства има са брачким каменом, али и богато скулпторско наслеђе тог поднебља, на неки начин су га детерминисали као ствараоца.

О радовима Петра Хрануелија говорила је Маја Обрадовић, академска сликарка и ауторка текста за каталог.

Присутне госте поздравио је заменик председник Хрватског културног центра г. Александар Алач а гђа Маја Богдан, опуномоћена министарка у Велепосланству  Хрватске и Велимир Плеша, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, свечано  су прогласили изложбу отвореном.

Изложба је организовна у оквиру регионалне културне сарадње, заједно са  Хрватским културним центром и  Велепосланством  Републике Хрватске.

Изложба ће трајати до 26. јануара 2021. г, а сви посетиоци се моле да поштују мере заштите у складу са званичним препорукама. Ношење маски је обавезно.