Одржан фебруарски "Филозофски перформанс"

У Галерији 73 одржан је "Филозофски перформанс" под називом "Смисао ероса и љубави" што је наслов књиге проф. др Миланка Говедарице.

Бавећи се озбиљно темом љубави , али и људском психом публици је поручио да:

"Благостање или богатство личности није колекција скупоцених и лепих ствари које поседујемо, нити пуки збир пријатних тренутака и слатких или сладуњавих искуства у нашем животу, већ се оно састоји у томе да не дозволимо да изгубимо властиту душу, односно тиче се постигнућа духовне синтезе и смисаоног саображаја и прожимања разноврсних садржаја нашег унутрашњег и спољашњег света."(-Смисао ероса и љубави)

На Филозоском перформансу су се, такође, постављала питања:

За чиме чезнемо? Шта нас испуњава и шта даје смисао нашем животу? 

И, иако ће, већина људи без размишљана рећи да је то љубав, чињеница је да се повуку у тренутку када треба да искусе сву раскош њеног дара и важности.

Зашто? Еросова енергија  плаши,  губљење контроле над собом, такође. Та огромна енергија за коју Дени де Рузмон тврди да је јача од нуклеарне  паралише.

Поставља се логично питање да ли је могуће претвотити еросову енергију у нешто друго...што није тако силовито, јако и разорно? Да ли ерос може да нас доведе до мирне луке? До љубави.

Професор Говедарица је у својој књизи изнео став да је то могуће и на перформансу покушао да публици предочи важност превазилажења нагона и датости. Јер ерос нам је дат, а љубав задатост.

На Филозоском перформансу учествовали, поред проф. др Миланко Говедарица и ауторке Филозоског перформанса, Тање Петровић Миљковић, глумац Марко Долаш и вокална солискиња Јована Стојановић.