Љубав изнад интереса у Галерији 73 – изложба радова из колекције Петровић

У четвртак, 5. децембра, у Галерији ’73 свечано је отворена изложба слика из приватне колекције Петровић, која обухвата дела музејске вредности у распону од 1976 – 2008. године. Овом приликом представљени су радови 23 уметника:  Милана Блануше, Божидара Дамјановског, Владимира Дуњића, Боре Иљовског, Љубодрага Јанковића Јалета, Ратка Лалића, Александра Луковића Лукијана , Марине Накиђеновић, Милије Нешића, Предрага – Пеђе Нешковића, Душана Оташевића, Љубе Поповића, Јована Ракиџића, Кемала Рамујкића, Миодрага – Драгана Рогића, Раде Селаковић, Јована Сивачког, Младена Србиновића, Воја Станића, Милана Сташевића, Теодора Стевановића, Радосава Тркуље и Александра Цветковића.

Изложбу је отворио господин Никола Кусовац, дугогодишњи кустос Народног музеја. У обраћању посетиоцима, рекао је : „Истина је да сам брзо схватио да сви ти људи попут Петровића само раде за музеје и галерије. Музеји и галерије су данас импотентни, мислим новчано, знате кад вам почиње буџет са нулом за културу, немате се чему доброме надати. Али они то знају, скупљају, све то једног дана се носи у музеје. Петровићи између уметности и уметника не праве разлику, то је једно дружење, једно пријатељство, један контакт који оплемењује, то је лични контакт. Већина овде сабраних слика настале су из личног додира.Породица Петровић спада у оне људе које ја зовем љубав изнад интереса “,

На изложбама овог типа колекционари доприносе томе да култура буде доступна свима и да сви уметнички простори могу да подрже вредна уметничка дела – изјавила је директорка Галерије 73, Мирела Пудар.

Изложба је отворена до 17.12.2019. г.