Изложбом Павела Чањија започети Дани словачке културе у Галерији `73

Током маја месеца ове године, у Галерији `73 биће организовано низ дешавања посвећених култури пријатељске земље Словачке. Манифестација је почела синоћњим свечаним отварањем изложбе слика и графика  „Аутобиографике/Autobiografiky“ Павела Чањија, чиме је и званично започета ова манифестација.

... На својим графикама а новије и на сликама, Павел Чањи мотиве проналази у традицији и историји војвођанских Словака а тематски се надовезује на традицију ликовне уметности војвођанских Словака, чије су темеље поставили К. М. Лехотски (1879-1928) и Зуска Медвеђова (1897-1985) и својим стваралаштвом доказује, да се о локалним темама може говорити и савременим ликовним језиком у духу европских и светских стремљења, истакао је Владимир Валенћик, историчар уметности и ликовни критичар на крају свога текста у пратећем каталогу ове интересантне изложбе. О изложеним радовима је присутнима говорио аутор текста у каталогу г. Владимир Валенћик, ликовни критичар, док је Татјана Микић, професор словачког језика и књижевности, прочитала текст проф. др Драшка Ређепа.

Изложбу је отворио, након краћег обраћања аутора, Павела Чањија, представник Aмбасаде Словачке у Србији, господин Михал Крушик.

Изложба ће бити отворена до 28. маја 2019. године.