Изложба „У част Пушкину” Мирјане Мире Маодуш

„Галерија `73” обележила је свој дан доделом захвалница институцијама и појединцима који су пратили њен рад у протеклој години, као и отварањем изложбе слика Мирјане Мире Маодуш, једне од најзначајнијих имена савременог српског сликарства.

Ђорђе Кадијевић и Љубица Миљковић, личности су које су дале највећи допринос развоју ове установе. У категорији „Популаризација културног наслеђа” награђени су Нада Зец и Миливоје Мишо Рупић, а за „Културну дипломатију” Владимир Валенћик, председник Словачког културног клуба у Србији. Признање за медијску подршку добио је лист „Политика“, рубрика „Синоћ у Београду”. Захвалнице су добили и новинарка Миљана Краљ из „Новости” и Фондација „Арс Лонга”. Признања су уручили Мирела Пудар, директорка „Галерије 73” и Лидија Јовановић, председница Скупштине општине Чукарица.

У оквиру овог програма представљена је изложба „У част Пушкину” академске сликарке Мирјане Мире Маодуш, која живи на релацији Београд-Париз-Токио. Поставку је отворила Силвија Пампалони, идејни творац светске промоције уметности Мирјане Маодуш. Многи признати музеји посветили су ову годину самосталним изложбама наше сликарке, желећи да прославе њен допринос историји савремене уметности.

Мирјана Маодуш рођена је у Метку 1942. године. Њена мајка Софија била је братаница Николе Тесле. Мира је студирала сликарство у Школи за примењене уметности у Франкфурту, затим на академијама у Венецији и Паризу. Магистрирала је историју уметности на Универзитету у Милану. Скоро две деценије у свом раду посвећена ћирилици, коју на своујим радовима брижљиво представља љубитељима уметности широм света.