Из Галерије `73 на чувени Беркли колеџ: Наступ пијанисте Адема Мехмедовића

Почетак јесењег циклуса концерата програма Ars Musicum започет је наступом младог пијанисте Адема Мехмедовића, једног од најталентованијих пијаниста које Србија има.

Концерт који је одржан у суботу 5. септембра са почетком у 14:00 часова, приређен је пред његов одлазак на престижни Беркли колеџ, где  је примљен међу десет музичара од више стотина најталентованијих музичара широм света који су аплицирали на мастер програм Извођење у савременом перформансу, чувеног Беркли музичког колеџа из Бостона.

Мехмедовић не само да је примљен на овај колеџ, где ће настава бити извођена у Валенсији, него је и један од двојице примљених музичара који су добили и специјалну стипендију колеџа за суперталентоване студенте.

Пазарски пијаниста пролетос се вратио из Ченгдуа у Кини, где је био на мастер специјализацији код руског професора Павела Рајкеруса. Пре тога, Средњу музичку школу завршио је у Крагујевцу, у школи "Др Милоје Милојевић", код професорке Виолете Шаренац,  директно из трећег разреда уписао је Академију уметности у Новом Саду код професора Милана Миладиновића.

У међувремену имао је више од 3.000 клавирских рецитала широм света, свирао на великим фестивалима у Салцбургу, Удинама, на фестивалу Бољшој на Мећавнику код Емира Кустурице, наступао у Анкари, Пекингу, Истанбулу, на Малти, у Милану... Стигле су и награде са интернационалних такмичења у Кијеву, Загребу, Нишу, постао је најмлађи асистент у историји на Академији уметности у Новом Саду.

Бави се и камерном музиком. Снимао је за Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине. Такође је радио као композитор и продуцент који је радио преписке за народне српске мелодије и увео их у класични музички стил, и захваљујући томе постоје записи традиционалних мелодија у уџбеницима класичне музичке културе у Србији.