Грчки званичници на „Данима српско грчког пријатељства“ у Галерији 73

Протеклог петка у простору Галерије `73 одржано је заминимљиво књижевно музичко вече посвећено пријатељској земљи Грчкој, уприличено поводом обележавања Дана Св. Ћирила и Методија, дана словенске писмености и културе.

Историја је светлим словима забележила заслуге свете браће Ћирила и Методија, како за Србе, тако и за све словенске народе. Света Браћа предала су се подвигу и бдењу да би саставили словенску азбуку, помоћу које би јеванђељска истина била објављена словенским народима. Они су превели с грчког на словенски језик свештене и црквене књиге, да тако хришћанска просвета продре дубоко у недра народа и да га препороди за нов живот. Тог дана славили смо оне који су нас заувек и нераскидиво повезали пре ....

Вече је организовано у сарадњи са Хеленском фондацијом за културу, школом „Уједињене нације“, уз подршку ГО Чукарица.

Присутне госте је најпре, у име домаћина КУ Галерија `73, поздравила Мирела Пудар, директорка ове установе, а затим се обратио и г. Његош Петровић, председник Хеленске фондације за културу, који је истакао своје задовољство због наставка одличне сарадње коју су  ове две институције започеле а у циљу промоције српско грчке културе и неговања добрих и пријатељских односа између наше две земље.

У наставку програма наступили су: Немања Црнатовић (тенор), који је извео неколико грчких песама, а затим Неђо Ћићо Стојановић (књижевник), који је рецитовао поезију грчких нобеловаца Јоргоса  Сефериса и Одисеаса Елитиса.

Као специјални гости наступили су чланови хора „Хеленофонија“, који функционише при Хеленској Фондацији за културу, а под вођством гђице Нефели Папоутсаки.

Сам крај вечери обележило је дирљиво извођење песме „Тамо далеко“ у сјајној изведби тенора Немање Црнатовића и хора „Хеленофонија“, које је награђено дугим аплаузима присутних гостију.

Као пратећи део програма уприличена је изложба радова ученика ОШ „Уједињене нације“, чланова ликовне секције наставнице Славице Тодорић, који су изложили своје радове на тему „Знаменитости Грчке“.

Догађају су поред представника Хеленске фондације за културу присутвавали и г. Василиос Провелегиос, председник Грађанске странке Грка у Србији и гђа Мирјана Андрић, испред ГО Чукарица.

Модератор вечери била је Сања Лубардић, новинар и водитељ.