Дуња Трутин први лауреат награде „Стеван Тодоровић“ за најбољи рад на изложби „Погледи 2023“

У петак, 21. априла, у Галерији `73 свечано је отворена изложба „Погледи 2023“, која представља аутентичан пројекат Галерије`73, вредан пажње из више разлога. Најпре, ова изложба конципирана је на једној лепој замисли да укаже на стваралаштво младих уметника и да афирмише њихов поглед на уметност - а ови уметници се, као и већина њихове генерације, подједнако добро сналазе у класичним као и неконвенционалним техникама.

Од ове године Галерија `73, уз подршку Градске општине Чукарица, додељује награду која носи назив “Стеван Тодоровић”, аутору најбољег рада  на изложби, по оцени стручног жирија. Награда, поред плакете, подразумева добијање термина за самосталну изложбу у наредној излагачкој сезони. Добитница награде „Стеван Тодоровић“, уједно и први лауреат ове награде, је ДУЊА ТРУТИН, ауторка рада ПОДСКУП 2 из 2023. г. Специјални награду, похвалу чланова жирија, добила је АНГЕЛИНА КРСТИЋ, за инсталацију- таписерију ЈА И  ЈА, из 2023. г.

Стеван Тодоровић је оставио неизбрисив траг и као један од оснивача Првог певачког друштва и, нажалост, краткотрајне Сликарске школе, прве код нас, која се налазила недалеко од београдске Саборне цркве. Он је код својих ђака развијао вештину руке и духа, помагао им да уметнички стасају. Оженио се својом ученицом Полексијом, која је и прва жена сликар рођена у Србији. По њеном оцу Матији Бану, назван је и део Београда, који се од Кошутњака спушта до обала Саве и, преко данашњег Хиподрома, до Сењака. На Бановом брду се налази и улица Стевана Тодоровића, коју је он заслужио и као један од оснивача Друштва српских уметника Лада, које једино у Европи непрекидно траје од 1904. године и сарађује са Галеријом `73

 „И овог пута пружена је шанса најталентованијима да се прикажу на јавној културној сцени, што је ствараоцима њихове ране професионалне доби веома значајно. Почеци су најтежи, а подршка тада најзначајнија,  а они то заслужују својим неоспорним талентом преточеним у дело. Када селектори  одговорно приступе повереном задатку и наслуте оне који обећавају, онда  чак и сужен избор, ограничен могућностима галеријског простора, постаје одраз нашег доба и система школовања на академијама, уједно и смерница будућим поколењима. Селектори су се и ове године потрудили да што свеобухватније прикажу различите ликовне дисциплине, технике и, пре свега, потпуно супротстављене поетике и опречне погледе на уметност и живот“ изјавила је Мирела Пудар, директорка Галерије `73.

Ове године, позив да учествују на Погледима, добило је њих 22. Учесници овогодишње изложбе су: Катарина Аћимовић, Александар Бајуновић, Бојана Бојчић, Александра Бошковић, Вељко Ваљаревић, Јелена Везмар, Милица Весић, Вељко Вучковић, Алекса Гвозденовић, Ангелина Крстић, Драгана Лукић, Миа Манић, Марко Мартић, Давид Млађовић, Марија Пауновић, Димитрије Поповић, Павле Радовић, Теодора Ракиџић, Дуња Трутин, Дајана Ћук, Соња Ћурин и Милош Шарић.

Изложба ће трајати до 9. маја.