Додељене награде Фонда „Арс Лонга“ у Галерији ’73

Синоћ су у Галерији `73 додељене награде Фонда „Ars Longa“. Жири који је радио у саставу Зоран Богнар (председник), Радивој Шајтинац и Угљеша Рајчевић, доделио је награду “Димитрије Митриновић” за 2016. годину Биљани Крстић и Силвији Монрос Стојаковић, за изузетан допринос српској култури и очувању лепих уметности.

Биљана Крстић (1955, Ниш), на домаћој поп сцени Биља Крстић је присутна дуги низ година. После група Сунцокрет и Рани мраз започиње соло каријеру и издаје три албума поп оријентације. Упоредо са каријером поп певачице Биљана следи своје најдубље афинитете и више година стрпљиво прикупља аутентичне аудио и нотне записе изворне музике. То су углавном ретко извођене а већином и необјављене музике теме са Косова, јужне Србије, Тимочке Крајине, Македоније, Румуније, Бугарске и Мађарске.

Силвија Монрос-Стојаковић основну школу, гимназију и Филолоски факултет завршила је у Београду. Превела са шпанског више од седамдесет библиографских јединица, а на шпански је преводила дела Андрића, Павића, Симовића, Душана Ковачевића и други. Преводи и са каталонског, француског и португалског, а пише и на енглеском језику.

Вечери је поред бројних гостију, присуствовао и амбасадор Републике Аргентине, његова екселенција г. Рикардо Фернандес, који је изразио своје задовољство што присуствује оваквом догађају и исказао своје најдубљу захвалност Галерији `73 и Фонду Арс Лонга, што негују културу и промовишу културне вредности на најбољи начин.