Београдско представљање књиге Милоша Јевтића о надбискупу Станиславу Хочевару

У оквиру Децембарских дана Чукарице, у Галерији `73 је у понедељак 16. децембра одржана промоција књиге Милоша Јевтића "Предели веровања, разговори са Станиславом Хочеваром".

О књизи су  говорили: Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, универзитетски професор, књижевник, књижевни преводилац и дипломата, Милош Јевтић - аутор, Александар Ђуровић и   и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

У Танасковићевој књизи београдски надбискуп говори о многобројним животним темама, укључујући и оне најосетљивије, делујући при томе искрено и истински посвећено: одговара на питања о папиној посети Србији; Јасеновцу; дијалогу са Српском православном црквом, исламом…

Монсињор Станислав Хочевар рођен је 12. новембра 1945. године у селу Јелендол, жупа и општина Шкоцјан код Новог Места, на подручју надбискупије Љубљана, Словенија. По завршеној основној школи у Шкоцјану 1960. године придружио се Дон Босковим салезијанцима. Гимназију је похађао у Крижевцима и у Ријеци, а потом је ступио у новицијат салезијанаца. Војску је служио у Скопљу 1966/67. Затим је био васпитач у новицијату у Желимљу код Љубљане. Теологију је студирао на Теолошком факултету у Љубљани. Постао је свештеник 29. јуна 1973. године. Магистрирао је на Теолошком факултету у Љубљани 1979. године с тезом из теологије: „Лични грех у данашњој хамартологији.“ (словен. „Осебни грех в данашњи хамартологији“). Од 1973. године био је васпитач у малом сјеменишту у Желимљу, а од 1979. управник те салезијанске установе.

Уз одговорне дужности нашао је времена и за писање. Године 1978. изашла је његова књижица „Петер с Пољске“, године 1983. „Одпри срце“, 1988. године читања за мајску побожност „Велико знамење“ а 1998. био је уредник књиге „Лета великега дозоревања“ о свим насилно умрлим жртвама Другог светског рата у домаћој жупи Шкоцјан код Новог Места.

 У години 1999. за време бомбардовања Југославије је покренуо иницијативу „Мир теби, Балкан“ и у истој години успешну фондацију за помоћ породицама са више деце под именом „Анин склад“. Дана 31. марта 2001. године папа Јован Павле II, прихвата молбу за разрешење дотадашњег београдског надбискупа др Франца Перка и тим истим монсињор Станислав Хочевар преузима службу београдског надбискупа и метрополита.

Програм јеводила Сања Лубардић, новинар.