Живко Ђак (1942-2011): 175 Графикa

Почетак Четвртак
03.12.2020.
y 16:00

Крај Уторак
15.12.2020.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Живко Ђак (1942 - 2011)

Рођен је 1942. године у Београду, где је дипломирао на Академији ликовних уметности у класи професора Бошка Карановића 1968.  Усавршавао се на Central School of Arts 1969. у Лондону. Године 1970. завршава постдипломске студије на Академији ликовних уметности у Београду. Члан УЛУС-а од 1968.

Студијска путовања: Италија, Велика Британија, СР Немачка, Аустрија, Чешка, Словачка и Русија. Члан је Академије наука и уметности Tomaso Campanella у Риму.

Дела Живка Ђака чувају се у Музеју савремене уметности, Нароном музеју и Музеју града Београда, Збирци Албертина у Бечу, Краљевској библиотеци у Бриселу, Викторија и Алберт музеју у Лондону, Музеју модерне уметности у Њујорку, Модерној галерији у Љубљани, Кабинету графике ЈАЗУ у Загребу и многим другим јавним и приватним колекцијама.

Живко Ђак се на нашем уметничком простору, крајем VII деценије, појавио нагло и ауторитативно. Одмах по завршетку Академије излагао је у Графичком колективу. Од тада је графике и слике излагао заједно, али је више био окренут графици, као својој основној вокацији. Био је типичан представник своје генерације, која је отворила пут не само новој фигурацији, већ и многим другим идејама ипроцесима, који су били присутни на ликовној сцени седамдесетих година прошлог века.

Као посебна, аутентична појава, Ђак ће остати упамћен као префињени цртач фине поетске опсервације, духовит и благо ироничан. Своје слике и графике сводио је на хуморне компоненте казивања, које славе радост живљења.

До пензионисања био професор на Академији уметности у Новом Саду. Добио је низ значајних награда и признања за своје стваралаштво, као што су: Златна медаља на Бијеналу графике у Трсту, Златна игла УЛУС-а, Гран при на Тријеналу  југословенског цртежа у Сомбору... Добитник је посебног признања за допринос уметности и култури Србије.

Преминуо је 02. јануара 2011. године у Новом Саду.