Вече поезије посвећено Палестини у Галерији `73

Почетак Субота
22.12.2018.
y 18:00

Крај Субота
22.12.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Амбасада Државе Палестине у сарадњи са Галеријом `73 (Пожешка 83 а, Баново Брдо), у суботу 22. децембра, са почетком у 18:00 часова, организоваће вече поезије посвећено овој земљи. Своје стихове говориће песници: Слободан Петровић, Sabah Al-Zubeidi, Љиљана Нешковић Булатовић, Мариа Викториа Живановић и Сања Недељковић, а биће промовисана поезија чувеног палестинског песника Махмуда Дервиша (1941-2008).

Махмуд Дервиш (1941-2008) најпризнатији је палестински  песник на свету. После средње школе се прикључио Комунистичкој партији Израела и почео да пише песме за левичарске часописе. Земљу је напустио седамдесетих да би студирао у бившем Совјетском сваезу a потом је путовао у Либан и Египат.  Његови радови су преведени нa преко 20 језика и добитник је многобројних међународних награда. У својим делима описивао је борбу свог народа за независност.

Слободан Петровић рођен је 11. марта 1987. године у Београду. Средњу Правно-биротехничку школу „Димитрије Давидовић“ завршио је у Земуну. Основне, мастер и докторске студије права успешно је студирао на Правном факултету Универзитета Мегатренд – Београд. Аутор је 4 књиге поезије, а његова дела превођена су на словеначки, италијански и арапски језик. Слободан је аутор преко 20 научно-стручних чланака/радова и учесник на већем броју домаћих и међународних научних конференција.

Sabah Al-Zubeidi ирачки је песник, књижевник, преводилац и слободни новинар. Пише на српском и арапском језику. Родио се 1956. год. у граду Ал –Амара, на југу Ирака . У Београд је дошао 1977. године на студије. По занимању је агроном. Писањем се бави још од детињства. Пише љубавну , родољубиву и духовну поезију. До сада објавио је 10 збиреки песама и 5 књиге са преводом на арапски језик. Живи и ствара у Београду.

Љиљана Нешковић Булатовић рођена је у Подгорици. Завршила је основне и мастер студије на Филолошком факултету у Београду, на одсеку за Енглески језик и књижевност. Љиљана је почела да пише песме и приче са 12 година. Након деценијске паузе вратила се својој првој љубави и сада је члан бројних песничких удружења као што су „Скадарлијска боемија” и „Поета” из Београда, „Зенит” из Подгорице итд. Објавила је више песама у зборницима „Стојте галије царске”, „Божанствена зена”, „Новогодишњем зборнику”, „Топла реч”, „Месопотамија 2018”, „Београд на води”, „Зборник савремених српских писаца 2018”,  итд. Њена песма Мостар је преведена на румунски језик и објављена у Arfivaliterara.ro као и у часопису “Сретања”. У припреми је и њена прва књига поезије.

Мариа Викториа Живановић, рођена је у Смедереву, где је завршила гимназију. Правник и економиста, бавила се професионално манекенством у земљи и иностранству. Пише од 7. године живота. Добитник је бројних домаћих и иностраних награда на пољу писане речи и ликовне уметности ( Вук Караџић, Мокрањац, УНИЦЕФ-ове награде, Андрићеве награде, награде Међународног удружења Рома, Висока Повеља за отечество и очување традиције…). Аутор је два поетска романа, "Русокоса" и "Косметска клет" и две збирке песама "Поља макова и свиле" и  "Праштај Марија". За поетски роман о мајци "Русокоса" добила је и Андрићеву награду за 2017. годину.

Сања Александра Недељковић САН, писањем се бави од ране младости, али је своју прву књигу ДАР објавила у Новембру 2017-те године, у издању Удружења писаца Поета.  Учесник је више фестивала поезије како за децу тако и за одрасле. Добитник је више  награда на објављеним конкурсима. У припреми је нова књига.

По завршетку програма, следи коктел.

Улаз је слободан.