Уручење Књижевне награде „Милорад Калезић“

Почетак Понедељак
11.10.2021.
y 18:00

Крај Понедељак
11.10.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Додела књижевне награде „Милорад Калезић“ за најбољу књигу објављену 2020. године по избору Књижевне заједнице Југославије, биће одржана понедељак, 11. октобра у 18 часова у Галерији 73 ( Пожешка 83а).

Овогодишњи лауреат је Пламенка Ђого Вулић, писац. Програм ће водити: Лазар Божовић, председник Књижевне заједнице Југославије .

Угледна књижевна награда установљена је од стране Књижевне заједнице Југославије након смрти књижевника по коме носи назив. Од 2007. године додељује се у континуитету сваке године за најбољу књигу објављену претходне године, према избору жирија Књижевне заједнице Југославије.

О лауреату:

Пламенка Ђого Вулић, професор српског језика и књижевности. Рођена у Мостару, живи у Београду. Пише поезију и прозу. До сада је објавила четири збирке песама – Огрлица од сећања, Гласно ћутање, Капљице светлости,  Из тишине и једну књигу кратких прича – Небо из мог видокруга. За своје радове добијала је многе награде, међу њима и две прве и две треће на међународним конкурсима. Члан је више удружења и клубова писаца. Њени радови су објављивани у многим антологијама, зборницима, часописима...                Посебну радост јој је причинио улазак песме Јасеновац у Светску антологију поезије „Светлост сећања“, насталу поводом годишњице Холокауста, а која се чува у Јерусалиму у Меморијалном комплексу посвећеном том историјском догађају. Песме су јој преведене на руски, енглески и бугарски језик.

Добитник је многих повеља, диплома, похвала, плакета, захвалница...

Активна је у очувању српског језика и писма. Рад са ученицима јој је било посебно задовољство. Са својим ученицима је много пута имала изузетне резултате (највиша места) на свим нивоима такмичења из српског језика и правописа (од oпштинских и градских до Републичког такмичења). Такође је са ученицима имала запажене успехе на конкурсима књижевног стваралаштва младих Србије. Дуго година је уређивала лист Пламичак. Поред поезије и прозе пише рецензије и осврте на књижевна стваралаштва; бави се и лектуром.                            

ГАЛЕРИЈА 73

Пожешка 83а, Баново брдо

Понедељакк, 11. октобар у 18 часова

Добродошли!