Трибина „Филозофкси перформанс“: Тема „Шта је филотерапија?“

Почетак Петак
15.10.2021.
y 19:00

Крај Петак
15.10.2021.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Најкраће речено, то је метод коришћења филозофског учења у решавању свакодневних проблема, метод који поштује Епикурово мишљење да „филозофија која не настоји да људе ослободи патње, не заслужује да постоји“. Настала је осамдесетих година прошлог века у Немачкој. Њен творац је Герг Ахенбах. Као професор универзитета био је суочен са неразумевањем филозофског мишљења. Тада доноси једну храбру и радикалну одлуку да напусти место професора универзитета и покрене тзв. „практичну филозофију“, вративши је њеним античким коренима.

У Француској Пјер Адо издаје књигу „Филозофија као начин живљења“. Ален де Ботон у Лондону отвара „Школу живота“. Немац Ричард Давид Прехт пише врло занимљиву књигу „Ко сам ја? И ако јесам, колико сам?“.

И на крају, Американац Лу Мариноф својом књигом „Платон, а не прозак“, читавом покрету даје значај и тежину, показавши да су људи гладни и жељни оваквог знања, а то знање није ништа друго него суштинска потреба сваког од нас да одговори на питање „ко сам ја?“ и да пронађе своје место у свету.

Време у које живимо пуно је искушења, најлакши начин да се нека бол превлада је посезање за лековима. Хедонистички обликован човек није кадар да одговори на изазове који су пред њим. Збуњен је и дезорјентисан. Практична филозофија нуди му један потпуно другачији начин освешћивања и гледања на стварност. Како?.

Дођите и сазнајте.

Предавач филозоф Тања Петровић Миљковић, у програму ће још учествовати глумац Марко Долаш и вокална солискиња Јована Стојановић.

Добро дошли!

Петак, 15. октобар у 19 часова

Галерија`73

Пожешка 83а