Трибина "Београд з апочетнике":ТАЈНЕ И ЛАЖИ ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ (СВАКОДНЕВНИЦА ЈЕДНОГ ПРАБЕОГРАЂАНИНА)

Почетак Петак
29.11.2019.
y 19:00

Крај Петак
29.11.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Јесте ли знали да је Београд пре 7.000 година имао први град у Европи? И то са еколошки ефикасним кућама, веровали или не, које су имале термоизолацију, прозоре (!), пећи (не огњишта) и полиране патосе са подним грејањем! Мало је познато да је на тлу Београда била и колевка европске моде, јер је прва цивилизација Старог континента, овде „шетала“ дводелне ланене комплете са „В“ изрезом и чарапама, који носимо и данас. 7.000 година касније. Јер, становници тог првог европског града шили су каменом иглом и ткали на разбојима, носили су огрлице од шкољки, шминкали се цинабаритом, бријали се опсидијаном (вулканским стаклом које је било најтраженија сировина у неолиту, тј. млађем каменом добу) те су наши Прабеограђани били први градски људи на тлу Европе, јер су трговали- опсидијаном. И све то у времену без струје!

Нова трибина „Београда за почетнике“ води нас на најчувенији европски археолошки локалитет који је Србији донео светску славу, јер пре 7.500 година, Винча је била центар Европе - престоница прве Европске Уније у праисторији, Брисел каменог доба.

Гост Смиљане Попов, домаћице трибине „Београд за почетнике“, новинарке и ауторке истоименог тв научно-популарног серијала је легенда српске археологије, Драган Јанковић који Винчу познаје као сопствени џеп, ученик чувеног Драгослава Срејовића који је открио чувени Лепенски Вир. Сазнаћемо и како су Винчу заправо пронашли Дунав и један обични српски сељак, Панта Чепркало, али и тајне и лажи „винчанског писма“, са научне стране, искључиво.

Драган Јанковић је по мишљењу публике, незванично, изабран за „најзанимљивијег београдског кустоса“, и у његовим праисторијским времепловима лудо се забављају сви – од 7 до 77, те Вам топло предлажемо да слободно и децу и унуке поведете, јер Вам обећавамо врло узбудлљиво путовање у најдаљу и најтамнију повест ових наших простора.

Улаз је, као и увек, слободан, те похитајте последњег петка у новембру, 29.11. у 19:00 часова да проверите и зашто је „Галерија 73“ на Бановом брду почела да привлачи публику из целог града, јер трибине „Београд за почетнике“ претварају науку у одличан провод (кажу сви који су били)...

Добродошли!