Самостална изложба : Зоран Вранешевић

Почетак Петак
10.11.2017.
y 19:00

Крај Уторак
21.11.2017.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Изложба скулптура и цртежа под називом „Пластичке везе 2” уметника Зорана Вранешевића биће отворена у петак, 10. новембра 2017. године у 19 часова, у Галерији `73.

Изложбену поставку чини серија скулптура и цртежа у којима се преиспитују основна питања форме, материјала и поступака, са посебним акцентом на успостављањe пластичке везе унутар сваког рада као засебне целине. И скулптуре и цртежи се састоје од појединачано обликованих елемената. Фокусирајући се на тражење складне везе између различитих материјала, током процеса рада, аутор у скулптури проналази спојеве пешчара и арматуре, мермера и челика, дрвета и пигмената, плочастих материјала и дрвета, док су код цртежа папири уклапани у комбинацији са тушем и акварел оловком.
 Вранешевићев ликовни рукопис утемељен је сведеним формама, језгровитим исказима и пажљивој егзекуцији. Обликовна једноставност, наглашена прецизност форми и деликатност извођачког поступка указују на контемплативни приступ аутора у чијем делу су јединство мисаоности и ликовности јасно видљиви у сваком појединачном експонату.

Изложба ће трајати до  21. новембра 2017.г.

Зоран Вранешевић (Ариљe 1967.). Дипломирао 1998. и магистрирао 2002. године на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у БеоградуУ класи професора Владимира Комада. Члан УЛУС-а од 2000. године.
Самостално излагао у Београду (Галерија УЛУС-а, Галерија Коларчевог народног универзитета, Галерија SKC, Галерија Магацин, Галерија SULUJ, Мала галерија ULUPUDS-a,) Крагујевац Модерна галерија Народног музеја, Ариље Градска галерија, Требиње Музеј Херцеговине, Беч ( Галерија културног клуба Никола Тесла, Галерија Stalzer). 
Добитник је награда (2016. Награда за скулптуру, 13. међународни бијенале уметности минијатуре, Модерна галерија Културног центра, Горњи Милановац;  2015. Награда за скулптуру, Друго београдско тријенале цртежа и мале пластике, Уметнички павиљон "Цвијета Зузорић", Београд; 1998. Награда за скулптуру, Перспективе XXVI, Југословенска галерија уметничких дела "Андрићев венац", Београд; 1998. Награда ФЛУ Београд за  скулптуру у камену, 1996. Награда ФЛУ Београд за скулптуру у камену).

Учествовао је на бројним националним и међународним групним изложбама, симпозијумима, колонијама и радионицама.

Preuzmite katalog