Самостална изложба слика: Драгиша Маринковић "Дно"

Почетак Четвртак
25.01.2024.
y 19:00

Крај Уторак
06.02.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Драгиша Маринковић (1987) је визуелни уметник и предавач. Основне и  мастер студије завршио у класи професорке Анђелке Бојовић на Факултету ликовних уметности у Београду,  докторске студије код професора Радомира Кнежевића на истом факултету. До сада је имао 15 самосталних и многе колелективне изложбе у земљи и иностранству. Ради у звању вишег предавача на Академији струковних студија за васпитаче у Шапцу. Добитник је бројних награда и признања за свој уметнички рад.

"Радови представљају део циклуса који је симптоматично назван ‘Дно’. Сам назив са својим  директним и могућим индиректним значењима изражава покушај за разумевање времена и простора  у којем су радови настајали. 

 Папири постављани на различите локације од речног дна, обале, влажног подрума, киселог земљишта  у близини фабрика… проласком времена и под утицајем спољашних фактора: топлоте, влажности, биолошких организама у ваздуху и самом тлу … постајали су живе форме које су се мењале, мутирале. У овом бескрајном експерименту дуалности са елементима деконструкције конструкције, разградње-градње, нестајања-постајања, посебан изазов за мене је био количина  мог личног присуства-одсуства. У покушају да изместим себе из сопствене уметности, многи  радови током своје изложености у новом-природном окружењу су просто нестали, што имплицира да  је сам процес примарнији од артефакта као некакве конкретне ‘естетске чињенице’. Сама одлука  на ком месту, колико дуго, када и да ли ће процес бити прекинут, па и само посматрање довели су  до нарушавања почетне идеје моје ,,одсутности”."