Самостална изложба скулптура: Томислав Тодоровић

Почетак Понедељак
21.10.2019.
y 19:00

Крај Четвртак
31.10.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Томислав Тодоровић (Сибница, 1948), вајар, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду, који је више од четири деценије, у континуитету, активан на уметничкој сцени. Дипломирао је вајарство 1972. године на Академији ликовних уметности у Београду у класи професора Александра Зарина, Војина Стојића и Јована Кратохвила, код кога је 1974. године завршио и последипломске студије.

Од 1998. запослен је на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, у звању редовни професор.

Излагао је на 17 самосталних и преко 500 колективних изложби у земљи и иностранству.

Учествовао је у раду 43 уметничке колоније и симпозијума у земљи и иностранству (Ороњско – Пољска, у Даниловграду, „Бор - бакар“, „Тера“ Кикинда, „Мермер и звуци“ Аранђеловац....).

Скулптуре Томислава Тодоровића се налазе у следећим најзначајним збиркама у Србији: Народни музеј и Музеј савремене уметности у Београду, Музеј Цептер у Београду,  Градски музеј у Пожаревцу, Музеј у Краљеву, Музеј рударства и металургије у Бору, Музеј града Београда.

Његове скулптуре изведене у слободном простору налазе се у Љубљани (скулптура у камену), Цазину - Острожцу (скулптура у камену бихациту), Ороњском – Пољска (три скулптуре у граниту), Даниловграду (скулптура у камену), Бору (пет скулптура у бронзи), Бајши код Суботице (скулптура у гвожђу, троделни асанблаж, коауторки рад са вајарем Славком Живановићем) и Пријепољу (скулптура у граниту).

Добитник је више од 20 награда за скулптуру и цртеж, од којих су најзначајније: „Златно длето“, „Цртеж и мала пластика“, Бијенале минијатуре Горњи Милановац, „Простор 88“, Награда на Јесењој изложби УЛУС –а 2014. г.

Живи и ради у Београду.