Промоција збирке дечијих песама „Кутија тајни“ аутора Живка Иванова

Почетак Субота
06.04.2024.
y 11:30

Крај Субота
06.04.2024.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Промоција збирке дечијих песама „Кутија тајни“ аутора Живка Иванова биће одржана у суботу 6. априла у 11:30 часова у Галерији `73.

Живко Иванов рођен је 24. 6. 1959. у Београду. Пореклом је са територије Власинског језера, из села Клисура. Једанаесто је и једино преживело дете својих родитеља, оца Михаила и мајке Анке. Потиче из свештеничке породице која је службовала на овом подручју. Старо презиме његових предака је Михајловић. Због турбулентних времена последњи траг о пореклу је споменик његовог прадеде на коме пише да ту почива Јованча поп Михајловић.

Објављене књиге поезије: Из дубине моје душе (2021, два издања) и Недосањани снови (2022, два изда- ња), Наздрављам теби, Србијо моја (2023, два издања).

Живи и ради у Београду.

„Живко Иванов је уистину изворни самоуки песник, врло даровит и непосредан, јер пише из срца и душе, управо онако како осећа и живи свој живот, како оживљава многе драге успомене из дечачких и школских дана, а нарочито оне незаборавне детаље из „Сеоске идиле“ и других места која су послужила као конкретан повод за настанак многих стихова. Окренут својој породици и кућној атмосфери, прослављању старих обичаја и других традиционалних светковина („Божић“, „Ускрс“), Иванов оживљава њихове вредности и лепоту, подсећајући децу и младе да то никад не забораве и да наставе тим корацима даље. Његове песме обилују суптилним тоновима, лепим сликама, складним мелодијама, а при том имају веома развијену нарацију и радњу, са ликовима, описима, преокретима и развијеном драматургијом, што значи да песник вешто спаја лирско (дескриптивно, хуморно), епско (казивање, причање) и драмско (дијалози, догађаји, обрти). Све то говори да је Живко Иванов формиран као песник за децу, који пуним срцем и душом пише за младе генерације, величајући истовремено свет и лепоту детињства, као и сећање на прошле дане и живот у родном крају.“

Душица Ђукић-Бодловић