"Омаж пријатељу" - изложба посвећена Момчилу Моми Антоновићу (1938-2019)

Почетак Четвртак
23.01.2020.
y 19:00

Крај Уторак
04.02.2020.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

МОМЧИЛО  МОМА АНТОНОВИЋ (1938-2019)
Биографија 

1938 - Рођен у Крушевцу  29.октобра од оца Јована и мајке Радмиле. Потиче из угледне крушевачке фамилије. Основну школу завршава у Крушевцу.

1947 – Као деветогодишњак, објављује своју прву песму посвећену мајци

1948 – Похађа гимназију у Краљеву и као ученик петог разреда објављује своју прву приповетку "Мој стриц Младен". Објављује песму "Зелена сивина".

 - Постаје илустратор "Ибарских новина" и главни уредник подлиска "Освит". Активно се бави спортом – фудбалом у екипи  краљевачке "Слоге", атлетиком у клубу "Младост".

Као гимназијалац, отвара у Краљеву 1958.године своју прву самосталну изложбу под називом "Кровови Краљева". После похвалних критика у штампи, одлучује да упише Академију ликовних уметности у Београду.

Уписује се на Академију ликовних уметности у Београду а  професори су му били Стојан Ћелић, Мирјана Михаћ, Младен Србиновић, Зоран  Петровић. Исту завршава 1963.године у класи професора Недељка Гвозденовића. Код истог професора завршава и постдипломске студије.

1964 – Примљен у чланство Удружења ликовних уметника Србије. До 1973.године ствара као слободан уметник и до тада је приредио неколико запажених самосталних изложби: Краљево, 1958. и 1962; Београд, 1966, 1968, 1971.

1973 – Изабран за асистента на Академији ликовних уметности у Београду. Предаје у свим звањима предмете сликање и цртање. Био је шеф сликарског одсека, продекан за наставу, декан Факултета ликовних уметности од 1988-1992, а од 1988. био редовни професор.

Усавршавао се на студијским путовањима у Француској, Италији, Грчкој, Сједињеним Америчким државама, Немачкој, Енглеској, Шкотској, Холандији, Белгији, Шпанији, Мађарској...

Европски центар за мир и развој Универзитета Уједињених нација поставља га за директора међународног истраживачког програма "Уметност  и млади таленти света" и за декана Међународног постдипломског студија "Ликовна уметност данас и сутра" у Сремским Карловцима. Као гостујући професор боравио је у Школи лепих уметности у Будимпешти, Edinburgh Colellege of Art ... итд.

Имао је близу 60 самосталних изложбу у бившој СФРЈ, Србији и иностранству.

У својој богатој излагачкој делатности Момчило Антоновић учествовао је на преко 700 стотина групних изложби, како у иностранству тако и у земљи. Излагао је на изложбама УЛУС-а, Октобарског салона, Београдског тријенала, Ријечког бијенала младих, Изложбама графике, Меморијала Надежде Петровић, Савремене југословенске уметности у Египту,  Италији, Швајцарској, Белгији, Француској, Шкотској, САД...  Учесник је и бројних ликовних колонија у земљи и иностранству.

***Мала група пријатеља ( Рајко Каришић, Драган Бартула, Душан Миловановић и Саша Марин), у сарадњи са Галеријом `73, на овај начин одају почаст, и помен, великом уметнику Момчилу Моми Антоновићу (1938-2019).***