NON FINITO Светлане Волиц у Галерији `73

Почетак Четвртак
26.01.2017.
y 19:00

Крај Уторак
07.02.2017.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Отварање самосталне изложбе – видео инсталације београдске уметнице Светлане Волиц, под називом NON FINITO, Пасаж 1: Сан о другом месту, је у четвртак 26. јануара у 19:00 часова u Галерији `73. 

Видео инсталација NON FINITO, Пасаж 1: Сан о другом месту је прва у низу амбијенталних изложби у склопу докторског уметничког пројекта „NON FINITO /Извођења просторних наратива“. Чине је пројекције видео радова снимљених током истраживачких путовања у протеклих неколико година (2013-2016). Наизглед неповезани кадрови из различитих времена и са различитих места граде јединствену поетску целину, просторни наратив који посматрачу пре свега треба да пружи искуство. У основи радова налази се пажљиво, медитативно посматрање одабраних призора, сегмената реалности који постају пасажи за контемплацију над животом и смрти. Време уложено у перцепцију призора је продужено, то су дуги, запитани погледи који омогућавају другачију спознају. Камера је погодна за пажљиво посматрање ствари и за њихову перцепцију. Током тог медитативног процеса пониремо дубље испод површине ствари, око се окреће ка невидљивим просторима нашег ума, уздижући уобичајено на више нивое свести. Тако видео постаје начин мишљења, одраз ума и тока свести, филозофски процес који омогућава спознају. 

Када свакодневица постане неподношљива, или наша егзистенција угрожена, на било који начин, физички или духовно, човек почиње да сања о одласку на друго место, реално место или место сопствене имагинације. Тај сан о другом месту налази се у основи свих утопија као и у сржи мог уметничког израза. Путовање је за мене својеврсна потрага за изгубљеним, никада поседованим, нити ожаљеним, жељеним местом, које постоји само у унутрашњем пејзажу нашег духа.  Унутрашњи простори у којима обитавају наше емоције, жеље, страхови, успомене и мисли, као и простори које формирамо у односу и комуникацији са другим бићима и појавама, подједнако су присутни, као друга места наше егзистенције. Једно путовање, једна мисао, једно осећање, један живот или један сан пролазни су и флуидни колико и видео пројекција у простору. Мисао се јавља, траје и нестаје у нашим унутрашњим просторима, баш као што светлост видео  пројекције привремено испуњава галеријски простор. 

Светлана Волиц, рођена је у Београду 1974. године. Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи проф. Чедомира Васића, 1999. године. Магистрирала је сликарство код истог професора 2002. године. Од 2014. године запослена је као асистент на сликарском одсеку ФЛУ, на ком похађа и докторске уметничке студије. Изражава се кроз различите медије: сликарство, видео, видео-инсталације, фотографију, графички и сценски дизајн. Реализовала је 10 самосталних изложби и учествовала на преко 50 групних изложби, симпозијума и фестивала у земљи и иностранству (Македонија, Чешка Република, Црна Гора, Естонија, Латвија, Мађарска, Бугарска, Италија, Грчка, Канада, САД и Немачка). Аутор је великог броја видео инсталација које су излагане у галеријским и јавним просторима. Многе од њих рађене су да егзистирају само у одабраном специфичном простору - site-specific пројекти. Реализовала је 18 видео-инсталација за различите позоришне представе. Радови јој се налазе у страним и домаћим музејима и колекцијама.

Изложба ће бити отворена до 7. фебруара 2017. године.