Миливој Мишко Павловић и Ерик Делмар - Један атеље у кварту Пер Ла Шез

Почетак Четвртак
18.05.2017.
y 19:00

Крај Уторак
30.05.2017.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Oтварање самосталне изложбе слика Миливоја Мишка Павловића и скулптура Ерика Делмара под називом „Један атеље у кварту Пер Ла Шез“, одржаће се у Галерији`73 у четвртак 18. маја ове године са почетком у 19 часова.

Ова изложба представља својеврстан омаж пријатељству два уметника дугом двадесет и пет година, чија је домовина свет, а кућа и радни простор град светлости – Париз. „Радови на изложби показују велику виталност и комплементарност стваралаца који верују у ликовни израз потекао из најширих слојева друштва. Ерик Делмару је било потребно да се дистанцира од стерилне и снобовске концептуале Запада, кроз аутохтоне дрводељске вештине субсахарске Африке, док је за Павловића као некога ко се бави графичким медијем далеко већи значај имао stencil-art који су користили у комуникацијске сврхе графити уметници. Заједнички именитељ овим уметницима је непресушна интелектуална и стваралачка знатижеља, о чему сведоче њихова полиморфна и полисемична дела. И док Делмар ствара скулптуре - асамблаже у три димензије, а Павловић своје монументалне колаже, обојици је постмодерна оставила у наслеђе хибрид као форму, а благу иронију и пародију као став у односу на претенциозност “трендовске уметности” (Из текста за каталог, Gian Paolo Gambardella).

Миливој Мишко Павловић је дипломирао (1989), магистрирао (1994) и докторирао (2011) на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 1991. до 2002. живи и ради паралелно у Паризу и Београду, као слободан уметник. Осим сликарства бави се скулптуром, графиком, илустрацијом и графичким обликовањем, као и монументалним сликарским техникама. Излагао на 25 самосталних (Београд, Нови Сад, Ниш, Зрењанин, Панчево, Париз, Лорг, Берлин, Нанси) и преко две стотине групних изложби у земљи и иностранству. Предавао је предмет цртање и сликање од 2002. до 2008. године на АУ БК у Београду. Од 2008. предаје на Факултету ликовних уметности у Београду. Оснивач групе Topiary Art Trust (ТАТ) са којом је извео пројекат „Зелене скулптуре - Породица жирафа“ за Топчидер 2007-2008. године, као и пројекте за Ботаничку башту – „Паун“ и „Лептир“ 2008. године. Године 2009-10. реализована модуларна скулптура „Три Трипода“ испред тржног центра „Ушће“ на Новом Београду, а 2011. „Дафне“, спомен обележје Моми Капору на Ади и скулптура „Јелен“ у пешачкој зони Апатина. Такође, извео је амбијенталну скулптуру CH4 за градски парк у Пријепољу, као и инклузивни пројекат „Кад на печуркама роди грожђе“ за Центар за особе са специјалним потребама, Чачак, 2014 - 15. Члан је УЛУС-а , УЛУПУДС-а и Maison des Artistes.

Ерик Делмар, рођен је у Рабату, Мароко 1958. Живи и ради у Буенос Аиресу и Паризу. До сада је имао тридесетак самосталних изложби у Француској, Швајцарској, Аргентини, Мексику, Немачкој и преко 200 групних излагања у Европи, Африци, Латинској Америци. Бави се вајарством, сликарством и зидним техникама. Од 2000-2004. борави у више наврата у Буркини Фасо, где се упознаје са традиционалним методама скулптуре у дрвету афричких народа. Слободан уметник и мислилац, објавио је неколико збирки есеја, прича, песама (Cuadernos Taller izd. Memoria Viva, Memoria del Sinaí, Poesía, изд. Memoria Viva, Todos Santos Lugar de los ángeles, Poesía, изд. Memoria Viva).

Изложба ће бити отворена до 30. маја.