Почетак Петак
04.02.2022.
y 19:00

Крај Недеља
20.02.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Од 4. фебруара 2022. године Културни центар Бански двор из Бања Луке и Галерија `73 из Београда у оквиру регионалне културне сарадње организују изложбу руске академске сликарке Софије Јечине. Изложба која носи  назив “Унутрашњи пејзажи“ биће свечано отворена, у петак, 4. фебруара, 2022. године са почетком у 19 часова. Ово је друго представљање младе руске сликарке у Републици Српској  у организацији КУ Галерије `73.
У новeмбру месецу прошле године, Софија Јечина имала своју самосталну изложбу у Требињу. 

Отварање изложбе биће пропраћено премијером документарног филма о Софијином животу “У потрази за местом”, познатог српског редитеља Мирослава Бате Петровића, а већ следећег дана, у исто време, присутној публици биће представљена књига Софије Јечине,  „Београд у плавом”.  

На изложби „Унутрашњи пејзажи“ биће представљене тридесет и две слике рађене техником у уље на платну. Скоро све слике настале су у овој години и приказују поједине делове Србије и Републике Српске. Према речима уметнице, изложба у Бања Луци јој је веома важна, и унапред се радује публици са којом има лепу сарадњу путем друштвених мрежа. Радује је што се представља Бања Луци , престоници уметности и културе у овом делу Републике Српске.
  
Мирела Пудар, директорка Галерије ‘73, истакла је да је oвогодишња изложба руске сликарке Софије Јечине уврштена у програм регионалног представљања уметника којим се последњих година бави Галерија `73. Овом изложбом доказујемо да култура не познаје границе. Уметност Софије Јечине повезује нас од обала далеког истока Русије одакле нам Софија долази,  преко Београда, до Републике Српске. Историјско пријатељство и блискост руског и српског народа, са пуно емоција, Софија Јечина пренела је и на мотиве својих слика. 

„За Галерију `73, као једног од органзатора ове изложбе, веома је важно што се она реализује баш у Бања Луци, које је веома важна тачка на новој мапи културне мисије ове престижне институције културе из Београда, јер се са овим градом последњих година негују посебне емоције и успомене. Сарадња са Културним центром Бански двор, у којем се и реализује ова изложба, само је наставак регионалне културне мреже која ће свој прави формат добити у времену које је пред нама” истакла је Пудар.

Софија Јечина је рођена 1990. године у насељу Горјачие Кључи на Игурупу, највећем Курилском острву, СССР. 2010 Софија је постала члан омладинског удружења Савеза уметника Русије. Њена прва самостална  изложба је била 2010. године у Курску, Русија. 2012. године Софија је постала члан Удружења уметника Русије, а такође и члан и Међународне асоцијације уметника Унеска. Те исте године је завршила студије на Курском државном универзитету са звањем магистра уметности. Своје школовање поред Русије наставила је у Немачкој и Аустрији где је имала бројне самосталне изложбе. Последњих пет година живи и ствара у Београду који је постао њен нови животни простор.

Изложба се организује уз подршку Града Бања Луке, Града Београда, Међународног фонда јединства православних народа, Градске општине Чукарица, Културног центра Бански двор и Галерије ‘73. 
Изложбу је подржала Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Изложба ће трајати до 20. фебруара 2022. године