Почетак Петак
27.04.2018.
y 18:30

Крај Петак
27.04.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У Галерији `73 ће у петак, 27. априла 2018. г. са почетком у 18:30 часова, бити одржано књижевно вече у оквиру кога ће бити промовисане три књиге : роман „Марионета“, ауторке Биљане Алавање, роман „Тешкаш“, аутора Николе Апостоловића и бајка „Софија и чаробна башта“, ауторке Татјане Куљаче.
Роман Марионета, аутор Биљана Алавања
          Марионета је психолошки роман, написан у првом лицу. Истинита прича у којој је приказан живот главне јунакиње Дине, од њеног рођења па све до смрти. Тема је насиље у породици, које се у то време сматрало трпељивошћу као главном женском особином, у данашње време изузетно актуелна, а одувек прилично неугодна. Дина је млада и вредна девијка која обожава свој родитеље, браћу и сестре, чији је живот због погрешних одлука њеног оца потпуно уништен. Почиње од тренутка када је отац „позајми“ стрицу и стрини, зато што нису имали своје деце, а онда је враћа у примарну породицу када они чудом добијају своје дете. Удаје је тако што је изгуби на коцки, а она одлази у породицу са потпуно нарушеним вредностима... Преживљава голготу, али живи, дише, бори се, воли... Чист пример како љубав погрешним корацима одлази у потпуно погрешном правцу. 
          Роман обухвата период друге половине двадесетог века. Прича се дешава надомак Београда.  Представља доказ, али и опомену свим данашњим женама. Вреднују се породичне вредности, али не и равноправност полова. Прича са Балкана... 
„Читавог живота трудила се да буде добра ћерка, сестра, жена, мајка, бака... а да ли је себи била добра. У игри равноправности заиста се не зна ко повлачи конце, а ко је марионета...“
Потврда да је живот јачи од било које фикције.

Роман Тешкаш, аутор Никола Апостоловић
          Кроз роман прожимају су се две велике љубави главног јунака- према боксу и писању. Аутор је добитник Октобарске награде за књижевност 1977. године као тинејџер, која је требало  да трасира његов професионални пут, али живот га је одвео у потпуно другом правцу. Вратио се у великом стилу својој првој љубави и за роман ,,Тешкаш`` добио сјајне књижевне критике. Брутално искрен, а тако истинит, српски Чарлс Буковски у свом роману не штеди никог, а понајмање себе. 
         Наративно сјајан, кроз свој алтер его промишља стварност, људе и време у ком је живео. Иза  маске окорелог фајтера и вечитог мргуда, крије се огромно срце вечито гладно љубави. Ма колико поједини догађаји описани у ,,Тешкашу`` деловали сурово и експлицитно, читав роман прожет је хумором којим аутор бежи од себе и других. Кад падну маске, он се смрти цери директно у лице и позива је на двобој. У маниру расног писца, кроз доживљено и фикцију Апостоловић пише у сликама и врхунски преплиће баналност и похоту с једне стране и искрене емоције које његов алтер его скривено гаји према породици. Закаснела или не, истина  је често болна, а дугови увек дођу на наплату... Књига се чита у једном даху.   
Живот је ринг.

Бајка Софија и чаробна башта, аутор Татјана Куљача
         „...Магија је истинита онолико колико верујете у њу.
                                  Верујеш ли и ти?“
         Намењена је деци и одраслима који верију у магију... 
          Потпуно другачија бајка у односу на оне које сте до сада читали. И у овој бајци постоји вечита борба добра и зла, али осим тога можете да научите и:
- Да је изузетно важно да не будете лакомислени, већ да добро размислите о последицама пре него што донесте неку одлуку. 
- Како да прихватите другачује од себе.
- Да су сви проблеми решиви, колико год да вам у неком тренутку делују велики...
- Да сва деца имају конфликте са родитељима, али да су они увек ту да вам пруже подршку и помогну у решавању проблема. 
- Како да превазиђете непремостиве разлике међу својим вршњацима.
- Колико је важно пријатељство које ће трајати читавог живота. 
- Да је неопходно да увек будете опрезни. 
- ДА ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ДА ВЕРУЈЕТЕ У СЕБЕ!