Изложба радова чувене руске сликарске породице Поленов

Почетак Четвртак
11.10.2018.
y 19:00

Крај Уторак
16.10.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

У Галерији `73 ће у четвртак, 11. октобра 2018. г, са почетком у 19:00 часова, бити свечано отворена изложба слика чувене руске сликарске породице Поленов која се реализује у сарадњи са Руским домом у Београду. 
Изложба се састоји из три сегмента: Поленов и његови  савременици, Људи и лица – цртежи Марије Поленове, мајке сликара Василија Поленова и Спомен-музеј Василија Поленова. 

Први сегмент изложбе чине принтови радова Василија Поленова и његових савременика – ученика и мајстора старије генерације. Сва дела чувају се у музеју Василија Поленова. Василије Дмитријевич Поленов (1844-1927) дошао је на реку Оку крајем 80. година ХIХ века, као већ озбиљан, формиран мајстор и педагог, кога је знала читава Русија. Заједно са Коровином, својим млађим другом и учеником, кренули су ка изворишту реке Оке, старим паробродом у потрази за инспирацијом. Василије Поленов је тада предавао у Московској вишој школи за сликарство, вајарство и градитељство, од 1882. године. Својим ученицима преносио је нова знања о сликању у природи, стављајући акценат управо на сликарску технику која достиже хармонију боја њихову чистоту и склад. Управо овај манир сликања критичар Глагољ је назвао „манир Поелнова“. Поленов је он  заслужан за ново схватање уметника, кога не чини само његов таленат, већ и широки спектар знања и напоран рад. Велика пажња посвећивана је цртежу. Поленов је уз предавачки рад у Вишој уметничкој школи организовао и вечери цртања, јутарњи акварел. На секције су долазили не само његови ученици већ и: Коровин, Головин, Левитан, Архипов, Иванов, Пастернак, Виноградов, Татевосјан као и њихови пријатељи - Јакунчикова, Поленова, Серов, Остроухов, Нестеров, Васнецов, Врубељ и многи други. Ово је било од изузетног значаја „размена утисака и мисли“. Принтови већине ових предивних, надарених уметника биће представљени на овој изложби.

Други сегмент изложбе „Људи и лица“, чине цртежи Марије Поленове. Марија Алексејевна Поленова (рођена Војејкова) талентована сликарка, мајка значајних руских сликара Василија и Јелене Поленове. Вера Николајевна Војејкова (рођена Љвова), је на све начине подржавала таленат своје кћери, који је откривен веома рано. Марија није стекла професионално образовање на Академији уметности, из простог разлога што нису примали жене. Узимала је приватне часове код академика Молдавског. Цртежи Марије Поленове, поседује све црте руске академске школе цртања. И у исто време не губе на својој индивидуалности. Изражајни, узети из народа ликови, пуни су духовног савршенства, чистоте и грације. Фактуру тканина, боју драперија и тела, уметница доноси само сенчењем и то јој одлично полази за руком. На изложби су представљени портрети, стварних ликова у народној ношњи. Њени радови били су одлична школа за сина и ћерку и њихове другове. Несумњиво је да је имала велики утицај на избор животног пута своје деце Василија и Јелене Поленове.

Трећи сегмент изложбе посвећен је Државном меморијалном, историјско-уметничком музејском комплексу Василија Поленова, једном је од највећих у Русији. На његовој територији се налази Спомен дом, атеље   «Абатство», Црква Свете Тројице, две школе изграђене по пројекту Василија Поленова. Само имање Поленових простире  се на 14,1 хектара, на којима се налази 17 спомен здања, затим парк, башту, шуме, њиве и ливаде. На данашњи дан територија спомен комплекса заузима 870 хектара, недирнуте природе. Дом Поленова (чувена кућа изнад реке Оке) отворио је 15. октобра 1892. године први човек, који је добио звање Народни уметник Русије академик Василије Дмитријевич Поленов (1844-1927 г. г.) и представља први народни музеј у руском селу. Основу експозиције чини лична колекција Поленова и његове породице. Четири генерације Поленових, међу којима је било библиографа, официра, филолога, историчара, сликара дали су допринос процвату музеја. Колекција укључује много спомен предмета – личне ствари Василија Поленова, колекцију фотографија, слика, предмета примењене уметности, намештаја – направљеног према цртежима самог Поленова, богату нумизматичку колекцију, породичну библиотеку. Веома су вредне колекције старогрчке и египатске уметности, које су укључене у светску листу споменика, које је Василије Поленов наследио од оца – Дмитрија Поленова – члана Императорског Археолошког Друштва – дописног члана Императорске Академије наука.

Изложба ће трајати до 16. октобра 2018. године