Ars Musicum: Концерт Мионе Топаловић и Страхиње Митровића

Почетак Уторак
05.11.2019.
y 19:00

Крај Уторак
05.11.2019.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Концерт Мионе Топаловић (виолина) и Страхиње Митровића (контрабас), одржаће се у уторак 5. новембра са почетком у 19:00 часова, у оквиру програма Ars Musicum.

Миона Топаловић рођена је 3.9.2002. у Београду. Виолину је почела да свира са седам  година.  Тренутно је трећи разред средње музичке школе ,,Ватрослав Лисински“ у класи проф. Мине Алексић и под менторством стручног саветника школе проф. Радане Ванрешевић.  Од 2012.  је полазник Интерпретативног студија виолине проф. Дејана Михаиловића, који од октобра 2016. године води  Немања Радуловић.

Од 2015. је члан камерног ансамбла ,,Артлинк млади виртуози“. На концерту Стефана Миленковића у великој дворани Коларчеве задужбине 2017.године била је концерт мајстор оркестра Артлинк, и такође је похађала његов мајсторски курс у Котору 2018.године.

Имала је низ солистичких концерата и наступа у Београду (Задужбина Илије М. Коларца, Галерија Српске Академија науке и уметности, Артгет сала Културног центра Београда, Скупштина града Београда).  2018. године у оквиру КоторАрт –Фестивала гудача, имала је реситал у концертној сали Светога Духа.  Освајала је велики број високих награда на националним и посебно на међународним такмичењима,  од којих се истичу: „Стрингфест“ – лауреат од прве до шесте категорије 2017, Републичко такмичење – лауреат четврте категорије 2018,  међународно такмичење ,, Јозеф Мицка“, Праг, 2015.год. И награда, међународно такмичење ,, Таленти за Европу“ Словачка, 2016. год.  II награда, међународно такмичење  ,, Јарослав Коциан“ Чешка, 2016. год,  I награда и специјална награда жирија за извођење задате композиције Јарослава Коциана,  међународно такмичење “Охридски бисери“, I награда, Македонија, 2018. год, на коме јој је  додељена награда Европског удружења за младе уметнике ,,Емцy”.   Миона је стипендиста Фондације за младе таленте града Београда и захваљујући њима свира на виолини маестра Ђовани Лазара из Падове.

Страхиња Митровић  рођен је 09.09.2000.у Београду. Ученик је трећег разреда средње музичке школе"Ватрослав Лисински" у класи проф. Богдана Живановића. Такође је прошле године завршио четири разреда за виолончело као ванредан ученик код проф.Тијане Вашчић .

Страхиња је од 2015. године члан камерног ансамбла ,,Артлинк млади виртуози“ у коме  је као солиста  иводио Ђ. Ботесини х-мол цонцерт за контрабас.  У оквиру Артлинк фестивала радио је са реномираним уметницима и професорима као с̌то су: Уки Оваскаинен, Крис̌тоф Барати,Лукас̌ Похунек, Гиоргио Мандолеси…

Похађао је многе мајсторске курсеве код познатих професора и уметника, како у Србији, тако и у иностранству  од којих  посебно истиче: Јозефа Нидерхајмера, Слободана Герића, Зорана Марковића,Мариа Ивеље, Срђана Стошића, Иштвана Вардаиа, Стефана Миленковића, Павела Долежала…

 2016. године је позван да сарађује са  вођом контрабаса  Лондонског симфонијског оркестра и професора на Гуилдхалл  академији  у Лондону,  Ринатом Ибрагимов.

Освајао је велики број високих награда на националним и међународним такмичењима,  од којих издваја: прву награду на међународном такмичењу ,, Петар Коњовић’’ , прву награду на Републичком такмичењу УМБПС где је  одабран као лауреат свих гудачких инструмената,  прву награду на Републичком такмичењу ЗМБПШ где је добио награду лауреата, прву награду на међународном такмичењу ,,Стрингфест", прву награду на Међународном такмичењу у Нишу  и специјалну награду жирија, прву награду на такмичењу ,, Словенске музике’’ итд…

Одржао је више  солистичких концерта 2018. године  у Скупштини града Београда . Од 2016. године свира на инструменту који му је омогућила Фондација за младе таленте града Београда, након што је био изабран као први на ранг листи конкурса.

2018. године је изабран као један од петоро стипендиста D’Addario strings’’ и добио прилику да учествује на Европском ,,Басс конгресу’’ у Лучи, Италија.

2019. године је изабран за јединог срењошколца који је примљен на  Еупхонy омладински оркестар где се усавршавао као оркестарски и камерни свирач и  сарађивао са реномираним професорима и уметницима као што су: Daniel Geiss, Doren Dinglinger, Ivan Novic, Carla Rodrigues i Julia Okruashuili..  У оквиру тог пројекта је извео Rossini дуо за виолончело и контрабас  са виолончелистом Срђаном Сретеновић у lorenersal Palais Meranдворани у Грацу.

Програм:

K.Sen-Sans - Etida u formi valcera

C. Franck - Sonata, Allegro

E.Grieg - Sonata br.3, c moll, Allegro molto ed appassionato

M.Ravel - Tzigane

Клавирски сарадник је Уки Оваскаинен.