Александра Ћировић: Клавирски концерт српских аутора

Почетак Понедељак
17.01.2022.
y 18:00

Крај Понедељак
17.01.2022.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Понедељак, 17.01.2022 у 18:00 часова, Галерија 73, Београд

Александра Ћировић је рођена у Београду где је и дипломирала клавир 1991. године на ФМУ у Београду, у класи Зорице Димитријевић Стошић, а касније је специјализирала камерну музику у класи професорке Оливере Ђурђевић са највишим  просечним оценама. Радила је  шест година као асистент на катедри за камерну музику ФМУ у Београду и у том периоду је остварила велики број успешних концерата  и наступа са еминентним уметницима, из земље и иностранства. Као чембалисткиња, остварила је бројне интернационалне концертне турнеје са Гудачима Светог Ђорђа.

Каријеру наставља у Паризу, где се током свог десетогодишњег боравка више посветила својој  солистичкој каријери, усавршавајући се и  сарађујући са светски признатим уметницима и педагозима,Фредериц Меиндерс и Фредериц Хеидсеик. Из овог периода треба посебно издвојити солистички концерт одржан 2003. у Холандској амбасади где је извела значајна циклична дела клавирске литературе, као и наступ у чувеној париској сали "Цортот".

По повратку у земљу ради као професор камерне музике на Академији лепих уметности у Београду, а од 2008. предаје на Факултету уметности у Косовској Митровици. Од тада до данас наступала је на свим значајним концертним подијумима у Београду (Коларац, САНУ, Руски Дом, Гуарнериус, итд ), као и широм Србије у Крагујевцу, Мајданпеку, Краљеву, Смедереву, и у иностранству (Охрид и Штудгарт).

Професор Оливера Ђурђевић о њој је између осталог написала: "Образована, интелигентна, маштовита, истанчаног укуса, Александра је свакако музичар који где год се нађе, ваја музику на себи својствен начин. Избор репертоара показује да су јој блиске све епохе. Лака прозаична у делима италијанских аутора, дубоко понирућа у слојеве барока, ведро разиграна свирајући класичаре и предкласичаре, мисаона и драматична у делима Бетовена, распевана и топла у романтичној музици, искричава и кристално јасна креирајући савремене ауторе."

Милоје Милојевић - мелодије и ритмови са Балкана
- Нани ми, нани... оп. 69 Но.10
- Марика се разболела оп. 69 Но 11
- Јутро на Косову оп. 69 Но 12
- Прекор моме стављене оп. 69 Но14
- Тугованка оп. 69 Но 16

Минијатуре оп. 2
- Сећања (1905)
- Туга (1905)

Василије Мокрањац
- Прелудијум за клавир (1984)
- Пет прелудијума за клавир (1975)
- Менует за клавир (1944)
- Прелудијум, игра и марш за клавир (1950)
- Шест игара за клавир (1957)

Владимир Тошић
- Медиал 1
- Медиал 2