32. ЧУКАРИЧКИ ЛИКОВНИ САЛОН

Почетак Среда
18.12.2019.
y 19:00

Крај Уторак
14.01.2020.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Чукарички ликовни салон Галерије `73 је традиционална ликовна манифестација која се одржава више од три деценије. О концепцији Салона одлучује Уметнички савет галерије, састављен од признатих стручњака у области ликовних уметности. Намера организатора ове изложбе јесте да окупи ауторе добре репутације на београдској ликовној сцени.
На овогодишњи Салон позвани су су да изложе своје радове: Ивана Видић,  Никола Вукосављевић, Шемса Гавранкапетановић, Селма Ђулизаревић, Жолт Ковач, Владимир Комад, Небојша Лазић, Владимир Лалић, Владан Љубинковић, Мирјана Маодуш, Милан Циле Маринковић, Предраг Фердо Микалачки, Владимир Милановић, Драган Милеуснић, Вукашин Миловић, Миодраг Млађовић, Саша Монтиљо, Борислава Недељковић Продановић,     Миливој – Мишко Павловић, Саша Панчић, Михаило Петковић, Душан Петровић, Ивона Плескоња, Петар Радловић, Симонида Рајчевић, Јован И. Ракиџић, Бранко Раковић, Мирољуб Филиповић Филимир и Тијана Фишић.

Изложба ће бити отворена до 14. јануара 2020. године

„Заслужни за опстајање Чукаричког салона труде се да га учине корисним и занимљивим за уметнике, критичаре, теоретичаре, историчаре и љубитеље уметности. Зато је више пута мењао концепцију, али не и црвену нит уметности у свим њеним сложеним и разуђеним облицима.  Пружао је и шири и ужи поглед на стваралаштво  аутора  са општине по којој се зове, затим све више и на домете најзапаженијих на самосталним изложбама и заједничким ликовним смотрама током текуће године у Београду. Повремено се сводио на ауторске изложбе стручњака који су дела бирали по савести, знању и естетичким постулатима. Они су настојали да окупе истакнуте ауторе чија су остварења у врховима српске уметности, а заједнички именитељ им је живот, дужи или краћи боравак, стварање или посао на Чукарици.  Последњих година част и обавезу да одлучују о излагачима добили су чланови Уметничког савета. Они то чине са одговорношћу објективно субјективних или субјективно објективних посматрача који желе да устале високе критеријуме и квалитет ове традиционалне смотре. Нажалост, не зависи све од њих. Они су суочени са непристајањем појединаца који прецењују себе, а потцењују све што се не дешава у њима омиљеним галеријама у строгом центру Београда. Срећом, најбољи су, као духовно најузвишенији, најскромнији и најспремнији за сарадњу и не одбијају позив. Свесни сопствених вредности и обавезе да негују уметност, користимо једини циљ из Правила Друштва српских уметника Лада, усвојених пре сто десет година, они не питају са ким излажу и не постављају немогуће услове него омогућавају својим делима сусрет са заинтересованима, односно прави почетак  и, истовремено, продужетак хода кроз време. 
Овогодишњи Чукарички салон настао је спонтаним предлозима сваког члана Уметничког савета.  Тај поступак, ненаучан и близак надреалистичком аутоматизму, сигурно је изоставио многе чије би творевине могле да се нађу у сваком најселективнијем  прегледу. Међутим, неки позвани нису желели или могли да излажу. Одлуке су условљене намером да они који су излагали претходне године не учествују ове, исто тако и неопходношћу да се не затвара у уске локалне оквире, него сагледају узлети оних који то заслужују без обзира одакле су. Такво усмерење је скоро немогуће због тешкоћа око трошкова транспорта, али од њега се не одустаје.
С обзиром да Галерија '73 редовно представља радове младих на годишњој смотри Погледи, Чукарики салон је претежно отворен за оне добро познате, овенчане наградама и признањима, у напону снаге и доајене, а од недавно и за чланове Уметничког савета. Одлучено је да последње наведени морају да учествују као репери за упоређивање личног и општег, да би се подсетило на то што стварају и траже од других, такође схватила њихова праведност, односно спремност да прихвате другачије поетске и естетичке ставове. Зато се сада представља и скулптура недавно преминулог Драгана Милеуснића, не само члана Уметничког савета него и једног од оснивача Галерије '73 и одличног вајара, лауреата бројних одличја.    
Чланови Уметничког савета бирају излагаче, а они своја дела. Стога сами сносе и одговорност и заслугу за то како су се представили. Коначан изглед изложбе изненађење је, најчешће врло пријатно, за оне који су допринели њеном уобличавању.  
Чукарички салон омогућава упознавање са најразличитијим ликовним дисциплинама, поетикама, правцима, покретима и трендовима актуелним у свету и код нас, чак и са опусима оних који им се опиру и иду својим усамљеним стазама.  На његов обим утиче ограничен галеријски простор. Пресудан значај дају му сами уметници. Они показују своје узлете и  доприносе угледу српске уметности и Галерије '73 која четрдесет шест година привлачи пажњу разноврношћу и вредношћу програма. “ (Љубица Миљковић, историчар уметности)