30. Чукарички ликовни салон 2017

Почетак Четвртак
21.12.2017.
y 19:00

Крај Уторак
23.01.2018.

Добијајте обавештења о новим догађајима, пријавите се на наш newsletter.

Чукарички ликовни салон Галерије `73 је традиционална ликовна манифестација која се одржава више од две деценије. О концепцији Салона одлучује Уметнички савет галерије, састављен од признатих стручњака у области ликовних уметности. Намера организатора ове изложбе јесте да окупи ауторе добре репутације на београдској ликовној сцени.
На овогодишњи Салон позвани су су да изложе своје радове: Aнђелка Бојовић, Милорад Тепавац Тепа, Александра Ковачевић, Ана Церовић, Бранко Раковић, Владимир Вељашевић, Драган Милеуснић, Драган Чолаковић, Иван Грачнер, Ивана Видић, Јован Достанић, Јован Ракиџић, Маја Гајић, Мартин Ердеш, Миљан Стевановић, Мина Ракиџић, Петар Радловић, Радован Јандрић, Ратко Лалић, Сања Црњански, Славко Живановић, Тијана Фишић, Ивана Попов, Халил Тиквеша, Владимир Комад, Срба Траванов и Томислав Тодоровић.

Изложба ће бити отворена до 23. јануара 2018. године

„Овогодишњи Чукарички ликовни салон, тридесети по реду, траје у Галерији '73 од 21. децембра ове године до 23. јануара наредне, 2018. године. Пуних месец дана, посетиоцима галерије је омогућено да погледају ову - може се слободно рећи – најзначајнију изложбу у години, која управо због своје важности, траје и постоји већ читаве три деценије. Многобројни уметници, не само са подручја Чукарице, већ из свих наших крајева, представљају се својим делима на Чукаричком ликовном салону, тако да придев „чукарички“ у наслову ове изложбе, значи само то да се за  посету изложбе треба упутити на Чукарицу, тачније на општину где је смештена Галерија '73. 


Учесници салона су изложили своја најбоља остварења, што је умео да препозна и одабере за ову прилику Уметнички савет галерије. Заступљене су различите уметничке технике, тако да се на поставци могу видети уља на платну, акварели, скулптуре од комбинованих материјала, графике – класичне и модерне технике... Присутне су старија, средња и млађа генерација ликовних стваралаца, али су једнаке по квалитету радова, који задовољавају визуелни естетски укус публике и подстичу на појединачно вредновање и доживљавање уметничких дела. Посматрач је у прилици да, сходно свом афинитету, размишља о делима и да их „оцењује“ само на основу првог, непосредног утиска, без терета које доноси сазнање о подацима слике, скулптуре или цртежа. Његово схватање потпуног дела, може бити допуњено легендом сваког рада, али не може битно изменити тај први, директни утисак. Многи посматрачи могу се бавити компарацијом изложбених експоната, а то је опет један вид доживљавања визуелних елемената поставке, који може бити такође занимљив, али и варљив, јер ће се гледалац радије бавити објективном валоризацијом појединачног рада, него што ће вршити поређење више радова. То је случај када се на једном месту појаве изложена дела високог уметничко-естетског квалитета, тако да посматрач задовољи своје наклоности ка визуелним уметностима, поневши са собом (у мислима) најлепше детаље, које ће дуго памтити.

Простор галерије, веома флексибилан и прилагодљив делима, омогућио је сликарским и графичким радовима различитих димензија и скулптурама различитог облика да нађу себи место, са кога ће моћи најбоље да буду виђени, осветљени и доживљени. Оно што омогућава радовима да „дају“ најбоље од себе, јесте управо тај непосредни контакт са публиком, која ће моћи да размишља о свему што им је пружено – форме, боје, композиција, материјали, текстура, контрасти, светлост... Тренутни контакт са уметничким делом ослобађа га укуса формираног у односу на узоре из прошлости и неке старе шеме савршенства, којима се наводно треба руководити. Свако дело заслужује нови утисак и  нову реакцију, јер је уметник за његово настајање искористио своју личну креативност, машту и таленат, а то је посебно важно како би гледалац могао да истанча свој укус и успостави вредносни систем.“

                                                                                                           Снежана Николић,  историчар уметности